Empanadas och ett minne från Santiago

Jag blev vansinnigt sugen på empanadas idag. Det var ett starkt minne som kom till mig och fick mig att känna smaken och tvånget att laga dessa chilenska piroger

För tio år sedan var jag i Chile för att besöka en vinproducent å arbetets vägnar. Det var första och hittills enda gången i landet. Intrycken var starka och jag fick uppleva både kondorer, jordbävning och ljus och dofter som kändes särskilt intensiva. En dag var jag ledig och begav mig ut på en lång promenad i staden. Jag hamnade på en skuggig och lugn hantverksmarknad som kändes som en liten by i den stimmiga metropolen. Frid och stillhet rådde under skuggande träd. Jag slog mig ned vid en liten servering och beställde den lokala ölen och pekade på pirogerna. Ölen svalkade i värmen och pirogen smakade hemlagat, mustigt men milt och hade små överraskningar i form av oliv, ägg och russin. Det var ett ögonblick och en smakupplevelse som stannat.

Receptet nedan är en mix av olika recept från nätet som alla är väldigt snarlika. Degen med det kokande vattnet blev fantastiskt lättarbetat och räcker till cirka 10-12 empanadas. Mycket lyckat och det var nästan som i Santiago.

Hacka 2 gula lökar ganska fint och fräs i olja tills den får en fin gyllene färg. Fräs 500 g blandfärs med löken . Tillsätt sedan 2 hackade vitlöksklyftor, 2-3 tsk oregano, 1 tsk paprikapulver, 1,5 tsk salt, en fint hackad halv röd chilifrukt och 0,5 tsk stötta kumminfrön. Fortsätt att fräsa samman allt och tillsätt även 2 msk tomatpuré. Färsen ska vara torr.

Blanda samman 1 liter vetemjöl med 1,5 tsk salt och 1 tsk bakpulver. Skiva ner 200 g smör. Häll över 3,5 dl kokande vatten och rör ihop degen snabbt. Arbeta ihop till en smidig deg och tillsätt eventuellt lite vetemjöl om den är för klibbig. Dela upp i 10-12 bullar och platta ut till rundlar stora som ett tefat ungefär. På ena halvan av varje rundel lägger du en hårdkokt äggklyfta, 1 urkärnad svart oliv och 4-5 russin samt en slev av färsen. Pensla runt kanterna med ägg uppvispat med lite vatten. Vik över degen och tryck till runt kanten med tummen eller en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med äggblandningen och grädda i ugn på 225° i cirka 20 minuter.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Empanadas och ett minne från Santiago”

 1. kerstin
  26 februari 2011 den 8:17 #

  Låter tilltalande!

 2. Marie Lindbergh
  06 juli 2012 den 0:09 #

  Måste säga att din deg och sättet att blanda ingredienserna är det överlägset bästa jag har hittat! Går alltid in här när jag ska göra piroger. Idag hittade jag inte till din sida och blev alldeles kall, såg framför mig ett dystert scenario där jag måste använda recept jag inte gillar. Men jag hittade den tillslut och kunde pusta ut. 🙂 Kan tillägga att jag har varit tillsammans med en chilenare i nästan 9 år och har de bästa förutsättningarna att få ”äkta” empanadasrecept från hans chilenska vänner, men både han och jag gillar den här degen lite mer, kanske för att det är smör i den 🙂

 3. Marie Lindbergh
  06 juli 2012 den 0:10 #

  PS. Ska nog skriva av receptet för säkerhets skull 🙂

  • 06 juli 2012 den 8:54 #

   Kul att du har haft nytta av receptet.
   Enklare än att skriva av är kanske att skriva ut…om du har en skrivare.

   • Mari
    09 juli 2012 den 1:45 #

    Jo visst 🙂 Jag var lite osäker på det här med copyrights men visst är det enklare att skriva ut. Tack igen för ett ultimat pirogrecept. Provade att använda degen till pizza idag och det gick alldeles utmärkt 🙂

   • Mari
    09 juli 2012 den 1:52 #

    Pirogerna är även toppen att ta med sig i lunchlåda till jobbet och som frukost eller stadigt mellanmål till skolbarn. Jag brukar ”försvenska” fyllningen och riva i olika rotfrukter och broccoli i köttfärsen för att ”lura” i mitt barn lite nyttigheter… Men chilenska piroger är verkligen supergott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: