Clotildes udda bourgogne

Vit bourgogne är synonymt med chardonnay. Undantaget som man brukar ta upp är druvan aligoté som man då och då stöter på. Än mindre känt är det lilla området Saint-Bris som ligger alldeles kloss intill Chablis. Denna pyttelilla appellation är ett excentriskt undantag där passionerade och småskaliga producenter odlar sauvignon blanc och sauvignon gris.

Clothilde Davenne är en av dessa som gör torra, mycket friska och lätt aromatiska viner i en stil som ligger någonstans mellan sancerre och vit bordeaux. Saint-Bris ges ibland en viss fatlagring men Clotilde ger endast sina viner komplexitet och rondör genom att låta dem vila på jästfällningen i rostfria tankar.

2009 Saint-Bris har en frisk, mineraldominerad doft med lätt aromatisk ton av gröna äpplen, svartvinbärsblad och lime. Torr, markerat frisk och med en medelfyllig smak av citrus, gröna äpplen, krusbär och en trevlig fetma minnande om lite omogen persika och en lång balanserad och tydligt torr och mineraldominerad eftersmak. Stram och elegant i klassisk, ren stil.

Jag gillade verkligen den här exakta och strama stilen. Ingenting för den som kräver smör, vanilj och tropisk fruktcocktail för att bli nöjd men jag kommer att testa Clotildes bourgogne blanc som också finns på Systembolaget till samma snälla pris. Märkligt nog har monopolets provningspanel hittat både fat och vanilj i det sistnämnda vinet trots att det aldrig varit i närheten av ek.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Clotildes udda bourgogne”

 1. 26 februari 2011 den 16:26 #

  Hade just tänk fråga dig när du skrev om 2008 François Mikulski Bourgogne Blanc om du har provat Clotilde Davennes Bourgogne Blanc. Enligt min mening den bästa av hennes tre budgetviner (det finns en billig chablis i beställningssortimentet också). Lite fruktigare och fylligare i smaken men fortfarande den kristallklara syran. Var bolagets provare hittade fat är en gåta.
  Saint Bris har en lätt bitterhet i eftersmaken och personligen är jag inte helt förtjust i Sauvignon Blanc även om detta vin inte är extremt druvtypisk.
  Snarare typiskt Clotilde Davennestil. Exakt och stramt som du skriver.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Clotildes vita bourgogne « Öhmans Mat & Vin - 21 mars 2011

  […] skrev nyligen om Clotilde Davennes udda saint-bris som jag tyckte var riktigt bra och bestämde mig då för att prova hennes ”vanliga” vita […]

 2. Enkla njutningar med Clotilde Davenne « Öhmans Mat & Vin - 10 februari 2012

  […] Provningen inleddes med ett glas av hennes crémant de bourgogne. På frågan varför hon producerade detta vin svarade hon att hon älskar bubblor och att hon framförallt gör det för sin egen skull. Vinet var elegant med fin rondör och en tydlig mineralton. När bubblorna helt försvunnit var det kvarvarande vinet en riktigt bra vit bourgogne. Därefter provades den lite udda Saint-Bris som till skillnad från annan vit bourgogne framställs av druvorna sauvignon blanc och sauvignon gris. Vi provade årgång 2010 som var något mer aromatisk än 2009:an jag provat tidigare. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: