Surkålspudding à la Nada

Det här är en variant på ett recept av Tina Nordström i Gourmet nr 1 2011. Egentligen är det ett recept på surkålsdolmar som hon fått av sina serbiska och kroatiska grannar. Men kan den late göra kålpudding istället för kåldolmar så kan väl den idén överföras även till detta recept. Tänkte jag. Himla lyckat blev det med mustig kryddighet, frisk syra och härlig tuggighet.

Koka 1 dl ris, gärna avorio. Låt en burk surkål (800-900 g, naturell utan kryddor och vin) rinna av i ett durkslag. Grovhacka en gul lök, skiva 200 g stark chorizo (chorizo sarta) och fräs i smör tillsammans med en kanelstång och 1,5 tsk vardera av spiskummin, mejram, chilipulver och paprika. Blanda i 2-3 msk tomatpuré och fräs några minuter till, slå på 5 dl vatten, en pod eller tärning oxbuljong och låt sjuda utan lock i 10-15 minuter. Fräs 500 g fläskfärs lätt, salta och peppra, blanda i riset, 1/3 av kålen, en deciliter av såsen och fräs någon minut. Lägg ytterligare 1/3 av kålen samt 1 dl sås i botten av en ugnsfast form, sprid ut färs- och kålblandningen i formen, täck med resten av kålen och häll resterande sås över. Tillaga i ugn på 175° i ungefär 30 minuter.

Etiketter:

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Surkålspudding à la Nada”

  1. matmorsan
    19 april 2011 den 7:16 #

    Det där låter som en rätt i min smak! Måste testas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: