Kiviks Äppelvin

Det snackas mycket om alla varuprover som mat- och vinbloggare får. Ska man döma efter vad jag blir erbjuden så hör det snarare till ovanligheterna att gratisgrejer dimper ner. Kanske inser marknadsavdelningarna det lönlösa i att skicka en bag-in-box eller en presentcheck på smaksatt crème fraîche till mig. Kivik/Åkesson skickade dock ett tetra-vin i vintras och nu fick jag Kiviks Äppelvin med posten. Tack så mycket.

Ren, stor, distinkt doft av mogna svenska äpplen med den typiska, lite flyktiga etylentonen som ger äpplen dess snudd på artificiell ton. Halvtorr (29 g socker/liter), fruktig och lite skalkärv smak där den tydliga äpplekaraktären kommer tillbaka. Syran känns inte frisk utan snarare lite aggressiv, säkert beroende på den höga andelen äppelsyra. Smaken är kort och lite platt men är precis vad man kan förvänta sig av ett äppelvin. Enkelt och äppligt på ett somrigt vis.

Om man inte är särskilt förtjust i äppelvin så är detta inte något man sitter och läppjar på för upplevelsens skull. Däremot tror jag att det är utmärkt till indisk curry och heta asiatiska rätter. I sådana sammanhang kan kanske priset på 70 kronor motiveras. Annars får man mycket mer karaktär (men mindre alkohol) för en billigare peng i en normandisk cider.

Då man vare sig på etiketten eller i produktbladet nämner äpplenas ursprung utan bara anger ”framställt på Österlen” så misstänker jag att åtminstone delar av äppelmusten är importerad.

Etiketter:,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Kiviks Äppelvin”

 1. 12 maj 2011 den 9:37 #

  Kul! Men varför inte bara Österlenäpplen? Håller inte kvaliteten? Och en helt annan fråga, görs någon calvadosliknande produkt på Österlen? Borde inte det vara öppet mål?

 2. 27 maj 2011 den 19:26 #

  Är glad för att en googling på Äppelvin ledde mig till att upptäcka denna fina blogg. Men jag håller inte med om det något svala betyget för Kiviks äppelvin.
  Tycker det är fullständigt gudomligt!
  För att parafrasera Oscar III läkare…om folk visste hur nyttigt äppelivn är skulle de dricka ihjäl sig. 😉

 3. 27 maj 2011 den 19:27 #

  Är glad för att en googling på Äppelvin ledde mig till att upptäcka denna fina blogg. Men jag håller inte med om det något svala betyget för Kiviks äppelvin.
  Tycker det är fullständigt gudomligt!
  För att parafrasera Oscar III läkare…om folk visste hur nyttigt äppelvin är skulle de dricka ihjäl sig. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: