Bästa champagnen!

Jag håller en hel del champagneprovningar och jag har några favoriter som nästan alltid är med som visar på olika karaktärer och som brukar bli uppskattade. Allra flest poäng brukar 2004 Launois Blanc de Blancs plocka hem även om några har lite svårt för den höga syran.

Detta är ett vin från den lilla familjefirman Launois Père & Fils i grand cru-byn Le Mesnil-Sur-Oger. Trots att champagnen är en blanc de blancs (endast framställd av druvan chardonnay) en 100% grand cru och årgångsbetecknad så kostar den 50 kr mindre än Moët & Chandons mycket medelmåttiga standardcuvée.

Mycket ljus färg med mycket fina bubblor. Stor, rik doft av lime, citrus, rostade hasselnötter, mörk choklad och liten rökig mineralton. Torr och mycket, mycket frisk smak med härlig limelik syra och förvånansvärt fyllig . Mycket lång, ren, balanserad smak med en mycket tydlig mineralitet som sätter sig som kritdamm i svalget. Oerhört välgjord och läcker och kommer förmodligen att utvecklas väl under många år i flaskan. Förmodligen får du inte mer för champagnebudgeten om du gillar den eleganta, friska och mineralstinna stilen.

Etiketter:, ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Bästa champagnen!”

 1. 10 maj 2011 den 20:02 #

  Håller med! Fantastiskt vin! En av mina favoriter!

 2. AnnaT
  10 maj 2011 den 21:42 #

  Minns än deras 96:a, det var den som verkligen ledde in mig på champagne. Åkte runt stans alla bolag och köpte upp de sista buteljerna.

  Har sedan aldrig impats av Launois champagner av andra årgångar, än mindre av huset när jag besökte dem i Champagne där de var om inte snorkiga så iaf ointresserade och loja.

  Men jag får ge dem en chans till och testa 2004, för de kan väl inte bara haft tur 1996?!

  • 10 maj 2011 den 21:52 #

   1996 är en av de bättre årgångarna de senaste decennierna. Att efterföljande årgångar inte levde upp till den är inte så konstigt. 2004 rankas nästan lika högt .

   Märklig mottagande i Champagne är inte helt ovanligt.

 3. 13 maj 2011 den 6:26 #

  Wohoo, den gillar jag också, sedan den blev en favorit efter en champagneprovning. Liiite synd att den inte kommer i en flaska av klassisk champagnemodell.
  Tycker fröken Dill

 4. Claes
  13 maj 2011 den 14:32 #

  Ska absolut testas. Har en mer allmän fråga till dig Anders (eller andra kunniga såklart): Jag ska köra ner med familjen till sydfrankrike i juni, och tänkta ta några övernattningar på vägen ner – vilka vingårdar i Bourgougne och/eller Rhônedalen bör man inte missa? Frågan ställs till dig eftersom jag tippar att jag får tips på charmigare producenter än om jag googlar och får bara de stora slotten 😉
  /Claes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: