Maträtter i kylan: Norrlandspölsa

Har länge gått och ruvat på tanken att göra egen norrlandspölsa och efter haggisupplevelsen så fick idén omsättas i handling.

Jag är uppvuxen med norrlandspölsan på burk och vi fick då och då pölsa även i skolan. Har alltid gillat denna rätt som få äter men desto fler har åsikter om. Men nu var det längesedan, mycket längesedan, jag åt det senast.

En starkt bidragande orsak till pölsans dåliga rykte måste vara dess föga lockande utseende. Jag ska inte gå in närmare på associationerna utan låter er själva tänka bort persiljekvisten på bilden ovan. Smaken är det nämligen inget fel på, men vi äter ju lika mycket med ögonen. Den lite grötlika konsistensen kan också var en orsak, fast då skulle å andra sidan inte risotto vara populärt.

Pölsa är ju traditionell husmans- och fattigkost där man tar tillvara köttrester och inälvor och drygar ut dem med spannmål. Lite fundersam är jag när det gäller ansjovisen. Ursprungligen måste den ha varit surströmming i norrlandsversionen, men det är en spekulation. Hur som helst var det lättlagat och smaken fyllig, murrigt kryddig, mycket karaktär av lever och med en bra tuggighet från korngrynen.

Skär 400 g färskt sidfläsk, 400 g grytkött av nöt och 400 g nötlever och/eller oxhjärta i stora bitar. Koka i 1 liter vatten med 2 lagerblad, 2 gula lökar och 2 tsk salt. När allt är riktigt genomkokt lyfter du upp kött, lök och lagerblad och maler allt, inte allt för fint, i en kvarn tillsammans med ansjovisfiléer från en liten burk (125 g). Under tiden kokar du 2,5 dl korngryn i kokspadet i cirka 20 minuter. Blanda sedan ner färsen i kornkoket tillsammans med 20 stötta kryddpepparkorn, 0,5 tsk timjan, 0,5 tsk mejram, rejält med svartpeppar och spadet från ansjovisen. Rör om och låt koka ihop tills det blir en tjock gröt. Späd eventuellt med vatten och smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis, stekta ägg och inlagda rödbetor.

Etiketter:, ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Maträtter i kylan: Norrlandspölsa”

 1. kerstin
  09 maj 2011 den 21:41 #

  Gillar!

 2. Per Stade
  09 maj 2011 den 23:08 #

  Riktig pölsa ska innehålla lunga. Det är lungan, som ger den speciella smaken och det är väl inte för inte, som pölsa också kallas lungmos.

  • 09 maj 2011 den 23:13 #

   Det är det som skiljer pölsa från norrlandspölsa.

 3. Stefan Nilsson
  10 maj 2011 den 13:30 #

  Vilket verktyg använder du för att få äggen så fina och tjocka som amerikanska pannkakor?

 4. 10 maj 2011 den 18:09 #

  Min enda erfarenhet av pölsa är en icke-erfarenhet. Som barn/yngre fanns det en korvmoj utanför stora köpcentret inne i staden som hette pölsemannen. Där var det ofta kö. Jag var ytterst förbryllad: att pölsa inte var gott och att vuxna skydde det som pesten hade jag ju förstått – så varför ville de då köpa det, köa för det?
  Tja, mina föräldrar fick ju vackert förklara att danskarna kallar korv pölsa(/e) och så var det inte mer med det.
  Jag tror absolut att jag föredrar den danska pölsvarianten. Kul att se att det finns ändå, även om det kanske inte är ett recept jag hoppar på direkt.

 5. 27 mars 2013 den 10:09 #

  Hej Anders,

  Jag fick nyligen en konsumentfråga om vintips till pölsa och vi på kontoret, (Vi är ju trotts allt vinimportörer), var inne på Pinot Noir eller kanske en Crianza. Har ni något tips?

  Mvh Hampus

  • 27 mars 2013 den 10:11 #

   Ett enkelt svar på den frågan: gewürztraminer.

 6. 27 mars 2013 den 10:17 #

  Ahh ja det bör fungera fint!

  Tack för hjälpen!

  Mvh Hampus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: