Retromat: Kreolskans gryta

Var på loppis och hittade en av de där kokböckerna från Allt om Mat som man kunde köpa med Expressen för något år sedan. Betalade en tia för ”Retromat” som visade sig innehålla en hel del små guldkorn. Föll direkt för ”Kreolskans gryta” som var så där lagom söndagslätt att svänga ihop. Inte heller helt olik ett annat favoritrecept från 1970-talet. Mycket gott med mustig smak och fina syrliga smakbrytningar.

Skär 500 g fläskytterfilé/fläskfile och 100 g kryddstark korv (chorizo eller kabanosser) i skivor och bryn väl i smör i en stekgryta. När köttet fått fin färg slänger du ned 2 strimlade röda spetspaprikor (eller vanlig röd apaprika) och låter fräsa med någon minut. Krydda med rejält med svartpeppar, 1 tsk salt och 0,5 tsk mejram. Pudra över 1 msk vetemjöl, rör om och slå på 3 dl vispgrädde. Blanda i cirka 150 g kärnfria svara oliver, 150 g syltlökar och 15 cornichoner. Låta sjuda under lock cirka 10 minuter. Servera med ris och sallad.

Etiketter:,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Retromat: Kreolskans gryta”

  1. 16 maj 2011 den 9:02 #

    Bra tips. Den rätten är ju jättegod och tål verkligen att återupplivas!
    Tycker fröken Dill

Trackbacks/Pingbacks

  1. Retromat: Banane brasilienne « Öhmans Mat & Vin - 16 maj 2011

    […] blev även en efterrätt ur retrokokboken till söndagsmiddagen. En varm dessert med bananer och en kolasås med djup, mörk och vuxen smak. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: