Rött å sött

Vita viner vill de flesta ha helt knastertorra. Halvtorra viner fnyser många åt, kallar för ”snackevin” och finner omöjliga att ha till mat (även om det är fantastiskt lätta att kombinera med det mesta).

När det kommer till röda viner så pratar vi plötsligt inte om sötma, det är underförstått att de är torra och Systembolaget har inget klockdiagram för sötma för röda viner fast det finns till alla vita.

Ändå är det inte helt ovanligt med ganska höga nivåer av socker i röda viner. Svenskarnas favorit amaronen seglar ofta upp mot en 7-9 gram per liter men det döljs ganska väl av syran och fylligheten i dessa viner.

Annat är det med ett av de bästa säljande italienska vinerna i den lägre prisklassen. Selvarossa från Salice Salentino på ”klacken” av Italien väger in på 16 gram socker per liter. Det är 7 gram över gränsen för när man räknar vita viner som halvtorra. Sötman märks väldigt tydligt i eftersmaken som ger ett lite bittert kladdigt intryck i vinet som har en syltig och lite bränd ton. Men i Systembolagets beskrivning nämns ingenting om sötma överhuvudtaget bara att vinet är ”mycket fruktigt”.

Selvarossa är inte det enda vinet med hög sötma. Doppio Passo Primitivo från samma område dras med samma sockermängd. Dags att kolla lite noggrannare nästa gång du handla fruktiga röda viner?

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

10 kommentarer på “Rött å sött”

 1. Kalle B
  18 maj 2011 den 14:29 #

  Det är ett så skönt vin, som dessutom med god marginal (40% före tvåan) är det bäst säljande röda vinet 60-69 kronor. Lika skönt är att Systembolaget inte nämner något om sötman, när de faktiskt gör det på Parador, ett i jämförelse knastertorrt vin med bara 10 g/l. Kan det ha att göra med den gamla goda inställningen ”Nja, nu säger man ju inte ”sött” och ”surt” om röda viner. Vi säger mjukt och strävt.” Uttalat med myndig monopolstämma och iklädd gul noppig skjorta för sådär 25 år sedan.

 2. Emil
  19 maj 2011 den 10:50 #

  Det finns värre exempel. Gratena, en Chianti som finns med i släppet av sommarnyheter, och som fått överlag positiva ordalag från vinskribenterna. 64 gram socker (!) enligt SB Lika mycket som Madeiran som också lanserades. Låter nästan osannolikt mycket.

  http://www.systembolaget.se/90367

  • Kalle B
   19 maj 2011 den 13:03 #

   Ooops! Men det måste väl ändå vara ett tryckfel – eller? Någon som provat vinet?

   • 20 maj 2011 den 20:39 #

    Har ringt kundtjänst som skulle kolla. Måste vara ett tryckfel.

   • Kidde
    23 maj 2011 den 10:46 #

    jag har kollat med kundtjänst. 6,4 gram är det 😉

 3. Claes
  20 maj 2011 den 13:54 #

  Det är ju ingen statshemlighet att vi svenskar föredrar sötma i röda viner. Titta bara på statistiken på vad som säljer. Amarone samt viner med torkade druvor från hela Italien är storsäljare och säljer så det knakar. På box, så är det ofta viner med påtaglig sötma i smaken som säljer, vissa BiB har till och med tydliga glöggtoner, det går också hem

  • 20 maj 2011 den 20:37 #

   I branschen är det ett väl känt faktum, men jag tror inte att den genomsnittlige vinkonsumenten känner till hur mycket sötma det är i en del viner.

   • 22 maj 2011 den 14:22 #

    Sockerhalten i chiantin är nu korrigerad till under 5 g.

Trackbacks/Pingbacks

 1. En liten tuffing från Cahors « Öhmans Mat & Vin - 24 maj 2011

  […] 2009 Reserve du Vieux Noir har jag provat tidigare årgångar av och tyckte den varit riktigt trevlig till prislappen 80 kronor. När jag nu köpte den till en provning noterade jag att den sänkts till 69 kronor! Letar man ett riktigt fruktigt vin med karaktär av mogna, mörka bär, björnbär och lakrtis och med rika, men mjuka tanniner och friska syror som bjuder motstånd så är det här ett fynd. Kraft, balans, hyfsad längd och personlighet till en pytteliten prislapp. Ett riktigt bra grillvin om man vill undvika marmeladfällan. […]

 2. Gammal bekant från syditalien som tappat formen… « Öhmans Mat & Vin - 16 december 2011

  […] att mina egna smakpreferenser ändrats. Visserligen är det betydligt bättre än den uppsötade Selvarossa från samma region men ändå inget vin man blir glad av. Ganska stor men lite spretig doft av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: