Ost- & vinprovningskit

Den 27:e maj har Falbygdens Ost utropat till Ostens Dag. Varför inte. Allt från grapefrukter till kanelbullar har ju sina egna dagar. Dagen till ära hålls det ostprovningar i 130 butiker runt om i landet och man säljer en ostprovningslåda* för 149 kronor. Fick hemskickad en låda som varuprov lagom till helgen. Tack så mycket!

Ostarna är ju inga unika bitar, men en bra spridning på smaker. Om du kompletterar med lika många viner har du en riktigt bra ost- och vinprovning. Får du inte tag på ostprovarlådan kan du själv plocka ihop fem ostar av olika typ.

Vinerna bör ha lika stor smakspridning som ostarna, det blir roligare då. Börja med ett torrt vitt vin med tydlig fatkaraktär och därefter en frisk, halvtorr riesling. De röda bör vara ett ungt, ganska mjukt och fruktigt vin och ett med tydlig mognad som en rioja. Avslutningsvis ett klassiskt sött vin från Sauternes. Ostarna och vinerna bör räcka till ungefär 8 personer.

*Morfars brännvinsost svart: Prästost som lagrats i 18 månader och smaksatts med kryddat brännvin. Arn Röd: Stark Herrgård. Smakrik med viss nötighet. Munster: Smakfull kittost med frukt- och valnötsinslag. Bavaria blu: Klassisk Vit & Blåmögelost extra krämig med tydlig blåmögelmarmorering. Gorgonzola/Mascarpone: Blåmögelost varvad med färskost. Frisk och syrlig smak. Delikatessmarmelad gjord på päron, granatäpple och calvados. Ostkniv och en folder om ost och ostprovning.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Ost- & vinprovningskit”

 1. 19 maj 2011 den 18:32 #

  Ojoj vilken fin blogg. Den lägger jag till i favoriterna 🙂

 2. henrik Hägglund
  20 maj 2011 den 9:54 #

  Jag saknar tips om vilka viner jag ska dricka till vilken ost.

  • 20 maj 2011 den 20:38 #

   Om du gör provningen så är det en del av tjusningen att hitta sin egen favoritkombination. Åsikterna brukar gå vitt isär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: