Min trogna vän

Min trognaste vän följer mig överallt och hjälper mig ur knipor. Vännen heter Laguiole och har bokstavligen varit vid min sida sedan 1999.

När jag började min anställning som sommelier på Grand Hotel i Lund fick jag beställa en korkskruv som arbetsredskap. Det blev en Château Laguiole Grand Cru med svart hornskaft och ett läderhölster. Tusen och åter tusen buteljer öppnades, hundratals vinkartonger skars upp och åtskilliga trälådor bändes upp. När jag slutade följde den med och hänger alltid i bältet.

Många gånger har jag glömt den och tappat den men alltid har den kära korkskruven kommit tillbaka. Den har fungerat som universalverktyg, varit med på alla resor och till och med slunkit igenom en säkerhetskontroll i Spanien med den beväpnade vaktens goda minne när jag glömt att checka in den.

Den värsta krisen inträffade dock för ett par år sedan. Jag skulle öppna en butelj (en bourgogne från Louis Jadot närmare bestämt) när det bara small. Skruven hade gått rakt av! Stor sorg. Jag packade in alla delar, inklusive korken med halva skruven, i ett kuvert med ett förklarande brev och skickade till tillverkaren. Efter tio ensamma och vilsna dagar dunkade det till i brevlådan och jag hade min korkskruv tillbaka. Livstids garanti är inte så dumt!

Jag har några andra varianter av Laguiole (uttalas typ ”lajåll” med betoning som ”atoll”) liggande där hemma. Eleganta och påkostade i designen. Men utan min enkla, svarthornade Laguiole känner jag mig naken.

Edit: Du kan köpa en likadan korkskruv i Kära Hustruns webbutik Vinet & Glaset.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Min trogna vän”

 1. 09 juni 2011 den 17:05 #

  Så fin den är! Gillar den där lilla flugan som dekorerar 🙂

 2. Fantomsommeliern
  09 juni 2011 den 20:08 #

  Du har dock inte den i renhorn såvitt jag vet…

  • 09 juni 2011 den 20:19 #

   Är det den som är formgiven av Lapp-Andreas tro?

 3. 10 juni 2011 den 9:12 #

  Fin kniv. Du vet väl att det finns en ost med samma namn. Försökte få vår franska hyresvärdinna att lära mig uttalet och hon sade nog INTE lajåll!?!
  Som jag minns var det lagioll. Men ortsnamn är hopplösa. De följer inte de normala reglerna. Du har antagligen varit i byn?

  • 10 juni 2011 den 9:17 #

   Jo, jag känner till osten.
   Har inte varit i byn men har fått lära mig att namnet ska uttalas så. Misstänker att det kan vara ett lokalt uttal, så som många ortsnamn kan ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: