En tzatziki för gudar

En riktigt bra tzatziki är en rätt i sig. Lite klyftpotatis, ett gott bröd och några oliver så är middagen klar. Perfekt också till det grillade förstås. Men ska det bli riktigt bra så tar det också lite tid. Man måste få bort så mycket vätska som möjligt för att tztatzikin ska bli så där gräddigt krämig och fast och sedan behövs några timmar för att smakerna ska blomma ut ordentligt.

Häll 5 dl turkisk/grekisk youghurt (vanlig går också bra men kräver längre tid och större volym) i en handuksklädd trådsil eller ett melittafilter. Låt vasslen rinna av under minst en timme, gärna längre. Skala en stor gurka, klyv på längden och skrapa ur kärnorna och grovriv sedan. Strö 1-2 tsk salt över gurkrivet och låt vattna sig i en skål minst en timme. Krama sedan ur så mycket vätska som möjligt och blanda ner gurkan i den fasta yoghurten tillsammans med 2 pressade/rivna vitlöksklyftor, finrivet skal från en citron och 2 msk finhackad dill. Rör sist ned lite fin olivolja och låt det hela vila 1-2 timmar.

Etiketter:, ,

Kategorier: lättlagat, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “En tzatziki för gudar”

 1. 29 juni 2011 den 10:36 #

  Tack för detta. Men hur är det egentligen med vin till Tzaziki? Vad passar?

  • 29 juni 2011 den 23:41 #

   Vitt eller rosé med bra syra. Retsina om du får tag på någon som är bra.

 2. 29 juni 2011 den 13:03 #

  Ska göra min med tålamod fr o m nu! 🙂

 3. Magnus
  29 juni 2011 den 21:10 #

  Citron och dill?

  • 29 juni 2011 den 23:40 #

   Dill används som krydda i tzatziki i vissa delar av Grekland. Vinäger eller citronsaft används också för att få upp friskheten i vissa recept men jag näjde mig med rivet citronskal enbart för aromen. Gick väldigt fint ihop med dillen.

 4. Anders Sundvist
  30 juni 2011 den 0:27 #

  själv kör jag med vitvinsvinäger (undvik vit balsamico, det blir inte bra), olivolja, mynta (grön eller krus, inte peppar…) samt gurka MED skal och tillräckligt med vitlök… och sen naturligtvis salt och youghurt 🙂
  har aldrig gillat dill som tzatziki-krydda…

  ´sunqan

 5. 30 juni 2011 den 11:51 #

  En gnutta sirap brukar göra susen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: