På grillen: marinerad flankstek

Grillning är inte min grej. Särskilt inte när det handlar om hela köttstycken. Men en fin bit flankstek till bra pris i köttdisken fick mig att testa i alla fall.

Flanksteken är inte någon särskilt vanlig styckdetalj i Sverige, men dyker upp ibland så här under grillsäsongen då det är ett ganska tunt och jämnt köttstycke som lämpar sig väl på grillen. Köttet är magert och kan lätt bli segt om man inte hanterar det rätt. Det ska helst marineras (se mitt förslag nedan) och grillas snabbt på hög värme så att det blir vackert rosa inuti. Sedan måste det skäras mot fiberriktningen och gärna snett och i tunna skivor ungefär som en gravad lax. Gör man på detta sätt blir det ett smakrikt, mört och saftigt kött inte helt olikt en fin rostbiff.

Blanda en marinad av saften från 1 citron, 1 lime, 1 msk tamarisoja (eller vanlig), 2 msk rapsolja, 1 tsk chipotletabasco, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk salt2 rivna/pressade vitlöksklyftor, finhackad färsk persilja, timjan och rosmarin. Lägg i en plastpåse tillsammans med köttet i 2 timmar i rumstemperatur (eller längre i kylen men ta ut en timme innan köttet ska grillas). Torka bort vitlök och örter innan grillning då dessa blir beska.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “På grillen: marinerad flankstek”

 1. Konvents
  03 juli 2011 den 21:16 #

  Flankstek är min nya grillfavorit också. Rubbar in den i ordentligt (ordentligt) med salt och peppar och lite chilliolja (hemmagjord sjukt stark). Lägger den sedan på grillen på ordentlig värme 2-3 minuter på varje sida och låter vila. Det blir sjukt gott och är en mycket prisvärd detalj. Det gäller att skära den rätt, men det är ju inte så svårt att se vad som är längden och tvären!
  André

 2. Micke Lundberg
  03 juli 2011 den 23:13 #

  Men herre gud, jag trodde du avskydde grillning? Jag prövar dig gärna med ett paradnummer vid tillfälle!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: