Oxsvanssoppa

Mina minnen av oxsvanssoppa är från min barndom när pappa köpte färdig soppa på burk. Jag tyckte den var fantastiskt god. Så mustig, fyllig och så lite spännande att den var gjord på svans. Även om soppan kom på burk så kändes det lite speciellt. Har faktiskt aldrig ätit den sedan jag flyttade hemifrån.

Eftersom sommarvädret lyste med sin frånvaro, dagen låg öppen och oxsvansen fanns till bra pris i affären så kändes det som rätt tillfälle att pröva på att laga denna läckerhet. Lite pill med tillagningen men väl värt besväret. Soppan blir otroligt mustig, smakrik och umamistinn.

Vänd 1,5 kilo oxsvansbitar i vetemjöl. 2 stora morötter, 2 gula lökar, 1 liten palsternacka, 1 liten purjolök, en bit rotselleri och en selleristjälk skärs i ganska små bitar och 5 vitlöksklyftor delas på längden. Bryn köttet väl i en blandning av olja och smör i en stor gryta. Ta upp köttet och bryn de skurna grönsakerna tillsammans med 3 msk tomatpuré på hög värme. Skrapa hela tiden i botten så det inte bränner fast. Lägg tillbaka köttet, slå på 1 liter vatten samt 1 tsk rosmarin, 1 tsk timjan, 1 msk soja, 3 poddar/tärningar oxbuljong, 10 vitpepparkorn, 2 lagerblad och 1 flaska rött vin. Ge det hela ett rejält uppkok, lägg på locket och ställ in ugn på 125° i 4 timmar.

Ta nu ut grytan, lyft ur köttet och befria det från knotorna. Hacka köttet ganska fint. Häll soppan genom en trådsil och passera en del av grönsakerna genom silen med en slev. Lägg ner köttet och koka upp. Red av soppan genom att klicka ner lite mjöl utrört i smör. Smaka av med salt, massor med nymald svartpeppar och eventuellt en skvätt vinäger om det saknas syra. Avsluta med att röra ned en knapp deciliter grädde och massor med hackat persiljekrus.

Etiketter:, ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Oxsvanssoppa”

  1. 04 juli 2011 den 11:23 #

    Låter otroligt gott! Har aldrig testat varken burkvarianten eller hemlagad

  2. Kidde
    04 juli 2011 den 16:08 #

    minns också burkvarianten från min barndom! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: