Annas apelsinkantareller

Idag fick jag en hel kasse med superfina kantareller (Tack Dejan!) och i kylen låg en förpackning med färska osttortellini. Det kände som att jag ville sammanföra de två. Men hur? Ett nödrop på Twitter resulterade i att bästa Anna tipsade om att smaksätta med apelsinzest och rosmarin. Däremot tyckte hon inte om mitt förslag att fräsa svampen i smör och slaska på grädde. Nu är jag tjurskallig samt av den bestämda uppfattningen att kantareller utan smör och grädde är meningslöst. Hursomhelst var rosmarin och apelsin en helt magisk kombination till kantarellerna.

Riv isär ohemula mängder med kantareller. Det ska i slutändan vara nästan lika mycket svamp som pasta. Fräs svampen i torr stekpanna så att det mesta av vattnet dunstar bort. Släng ner massor smör och fräs tills kantarellerna börjar bli gyllene. Släng nu ner finhackad schalottenlök och hackad, färsk rosmarin och fräs lite till. Slå på så mycket grädde och riven ost att det hela hänger ihop bra när det puttrat en stund. Smaksätt med en nypa salt, nymalen svartpeppar och det finrivna skalet av en apelsin. Vänd ner kokt tortellini och sist finhackad persilja.

Etiketter:,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Annas apelsinkantareller”

 1. 30 juli 2011 den 10:45 #

  Tack för det! Det ser väldigt gott ut, jag kanske borde revidera smör & grädde-motståndet? Apelsinzesten tipsade Lisa om, men rosmarinen till är min egen kombo.

  • 30 juli 2011 den 16:37 #

   När jag stod och rev svampen doftade det som en blandning av apelsin och skog. Helt underbart.

 2. Ulf O
  30 juli 2011 den 11:39 #

  Det ser ut som vanliga gula kantareller på bilden om man ska vara lite petig. Trattisar kommer förhoppningsvi inte upp på ett tag än…

  Ett annat gott sätt att bli av med kantareller är ätt göra ett kantarellsmör, bre det på ett gott vitt bröd, på med lite västerbotten & skjuts in i ugnen. Till detta champagne eller ett gott piemontevin. Då blir livet inte så svårt att uthärda…
  Hälsar en
  Svampplockare i Blekinge

  • 30 juli 2011 den 16:38 #

   Tack för påpekandet. Svampanalfabeten har korrigerat nu.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Smålandskräftan och några smakbesvikelser « Öhmans Mat & Vin - 22 augusti 2011

  […] men ville vara lite innovativ och plockade upp smaksättningen med rosmarin och apelsin från den jättegoda pastarätten. Det skulle jag inte gjort. Ibland ska man helt enkelt inte kladda med klassikerna. Det blev inte […]

 2. Kantarellmacka med apelsin | Öhmans Mat & Vin - 03 augusti 2012

  […] En kantarellmacka är enklaste sättet att beta av överskottet.  Inga krusiduller men en kul smakbrytning kan man alltid testa. Denna enkla variant är inspirerad av förra årets pastarätt på samma tema. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: