Greken som räddade mitt liv

Jag arbetade som produktchef inom vinimportbranschen för flera år sedan. Det var verkligen inte ett jobb för mig. Jag vantrivdes så fullständigt att det lätt kan räknas till de värsta åren i mitt liv. Stundtals var det så illa att jag vaknade vid fyratiden på morgonen och inte kunde somna om och jag tappade all aptit.

Äta måste man ju och som tur var fanns ”Hemma hos Greken” alldeles intill mitt kontor i Lund. Otaliga var de gånger jag flydde iväg från oron och stressen till denna lilla vänliga oas en halvtrappa ned i en källare. Även när magen knöt sig som värst kunde jag ändå alltid få ned deras magiskt goda och snälla faki, en grekisk linssoppa som många försökt återskapa utan att lyckas. Utan denna soppa, som ständigt står på menyn, så vete tusan hur jag tagit mig igenom denna period. Den räddade praktiskt taget livet på mig.

Under en tid hade ”Greken” en filial på den numera insomnade Saluhallen men efter en längre frånvaro har de nu öppnat igen på Gråbrödersgatan i Malmö. Bara ett par hundra meter raka spåret från mitt nuvarande arbete. Samma varma, familjära stämning. Samma meny med rustika, billiga och smakrika lunchrätter från kantin. Ingen kortbetalning och den eviga skylten med texten ”Recept lämnas i morgon”.

Skulle det knipa så har jag återigen en livräddare inom gångavstånd. Jag känner mig trygg.

Etiketter:, ,

Kategorier: Restauranger

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Greken som räddade mitt liv”

 1. kerstin
  17 september 2011 den 21:43 #

  Gillas!!

 2. 18 september 2011 den 7:40 #

  Oj, vilket ställe! Synd att det är så långt till Malmö.
  Känner igen beskrivningen av att vantrivas på jobbet. Det har hänt en gång i mitt liv och jag är sååå tacksam att jag idag har ett annat jobb som jag verkligen älskar.
  Hälsar fröken Dill

  • 18 september 2011 den 10:31 #

   Oavsett lön, förmåner och ”trygghet” är det inte värt att må dåligt på ett jobb. Det är en enorm energi som frigörs när man lämnar sådant bakom sig.

 3. Tommy
  26 maj 2020 den 13:57 #

  Åt detta ofta i saluhallen i Malmö när jag bodde där.

  Men nu bor jag hemma i Vänersborg igen men det står en faki på spisen och puttrar;)

Trackbacks/Pingbacks

 1. Jag har fått svamp « Öhmans Mat & Vin - 24 september 2011

  […] veckans bloggrubriker hittar man ”Greken som räddade mitt liv”, ”Jag lägger av ” och ”Den ultimata bakfyllematen”. Räknar man nu in ”Jag har fått […]

 2. Inte Grekens faki « Öhmans Mat & Vin - 20 februari 2012

  […] grekiska linssoppan faki som dagligen serveras ”Hemma hos Greken” är smått legendarisk. Som jag tidigare skrivit så räddade den praktiskt taget livet på mig. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: