Framstressad bordeaux med frågetecken

Ibland tvivlar jag på mitt eget omdöme och smaklökar. När jag hade provat 2010 Château Cru Cantemerle kollade jag upp vad vinskribenterna sagt om vinet:

 • Bästa köp! – Allt om vin
 • Månadens bästa nyhet! – DN
 • Imponerande stort vin! – Bengt-Göran Kronstam
 • Bästa köp! – BK Wines
Jag fattade ingenting. Jag smakade igen för att se vad jag missat men jag hade hade provat ett obalanserat, ofokuserat och klumpigt vin med glesa och hårda garvsyror och en påtaglig beska av dålig fathantering och trolig överextraktion. Visserligen fanns här mycket mogen frukt och avsaknad av den där gröna och stjälkiga tonen man ofta hittar i billigare bordeauxer (och även dyrare) men det hjälper inte när det i övrigt är spretigt och ofärdigt. Alkoholen stjälper över lite och här finns en ton av anis och lakrits. Det märkligaste är dock att vinet är en bordeaux supérieur vilket innebär att det ska lagras minst 9 månader på fat innan bueljering. Med tanke på att skörden 2010 pågick från början av september och en månad framåt så ser vi ett litet logistiskt problem. Räknar vi på att total tid för vinifikationen är en månad så bör vinet hamna på fat i månadsskiftet oktober-november vilket innebär att vinet skulle vara färdiglagrat i slutet på juli. Lanseringen var de förste september vilket ger lite en dryg månad från tappning till att vinet står på hyllan i butik. Vinskribenterna har då provat ett ofärdigt fatprov runt månadsskiftet juni-juli och hur inköpsprocessen sett ut är höljt i dunkel.
Det här är ett typiskt vin framtaget enligt Systembolagets specifikationer. Gissningsvis har man frågat efter ”en bordeaux årgång 2010 i modern, fruktig stil med fatkaraktär men med viss ursprungskaraktär”. Men varför? Vinet är ju inte färdigt! Med något år i flaskan kanske det har funnit sig tillrätta och fått alla bitar på plats. Men ett vin i denna prisklass konsumeras ganska omgående. Om man haft som intention att hitta nya konsumenter till detta klassiska vin så skjuter man sig i foten.
Det finns så mycket bra vin i Bordeaux till rimliga priser och jag undrar ibland i mitt stilla sinne vad Systembolagets inköpare sysslar med. Det är inte utan att man ibland saknar Vin & Sprits gamla inköpsmonopol då man kunde få härtappade, drickmogna bordeauxer till en rimlig peng. Håhåjaja.

						

Etiketter:

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Framstressad bordeaux med frågetecken”

 1. anonym
  25 september 2011 den 21:47 #

  vill du tipsa om någon drickmogen bordeaux för en rimlig peng?

 2. 26 september 2011 den 1:13 #

  Finns inte…. Fanns kanske förr, men även då klagades det över dyra bordeauxer. Beror väl mycket på vad man menar med en ”rimlig peng”.

  • 26 september 2011 den 8:58 #

   Folk har väl alltid gnällt över priser, men går vi tillbaka 10-20 år så var priset på mogna ”petite chateaux” obetydligt högre än andra viner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: