Oregon Pinot No-WOW!

Att hitta prisvärd pinot noir är inte lätt. Att dessutom få tag på en bra pinot från Oregon i Sverige ökar svårighetsgraden ytterligare. Därför blev jag dubbelt glad när jag idag provade 2009 Delinea 300 Pinot Noir från Sokol Blosser.

När jag tog första sniffen i glaset var vinet runt 15° och bjöd på ren, fin och vibrerande fruktighet av röda bär och en typisk liten örtighet och det där svårbestämbara lite sexiga tonerna som man kan hitta i bra röda bourgogner. Smaken var frisk, piggt bärig och med mjuka frukttanniner och en diskret fatstruktur och en lång, fin, balanserad eftersmak med bra koncentration och trevlig kryddighet. Efter en tid i glaset och med högre temperatur kom en lite varmare förnimmelse av alkoholen, lite syltig frukt och doft av blodapelsin samt mer kryddiga toner av kanel, kryddpeppar och anis. Smaken blev också lite rikare och fylligare men ändå i bra balans med frisk syra.

En riktigt, riktigt trevlig pinot noir till fenomenala 99 kronor! Det är halva priset mot Sokol Blossers vanliga pinot noir som jag upplever som klumpig och atypisk i jämförelse.  Jag misstänker att Delinea 300 är framtagen speciellt för Systembolaget då vinet inte återfinns på deras hemsida och ligger klart under deras normala prisnivå. Bara tacka och buga och springa och köpa en låda.

 


Etiketter:, , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Oregon Pinot No-WOW!”

 1. 28 september 2011 den 9:11 #

  Tack för fint tips! Två flaskor inhandlades igår, har du något ytterligare tips på vad dom vill ätas ihop med? 🙂

 2. 19 oktober 2011 den 17:47 #

  Förstår ingenting. Bara bittert vin utan bouquet eller frukt men med lite örter. Årets nerköp. Finns mycket bättre PN i den här prisklassen.

  • 19 oktober 2011 den 20:49 #

   Det låter ju som det var något fel på den flaskan.
   Har du tips på bra pinot noir i prisklassen får du gärna dela med dig.

 3. 02 juli 2012 den 16:21 #

  Att hitta en bra PN från Oregon i den här prisklassen är snudd på omöjligt, om inte producenten/importören valt att dumpa priset av någon anledning. Vinet kan vara på väg att bli dåligt och producenten vill inte sänka sitt varumärke på hemmaplan och väljer då att ”dumpa” det på en annan marknad. Eller så vill man kanske se det som en del av en marknadsplan och tar en smäll för att få ut varumärket.

  På plats i Oregon så startar priserna för PN runt 13-14 USD, då är det druvor från framför allt södra delarna av staten och inte kvalitetsregionen Willamette Valley. Mer seriösa viner börjar annars runt 20 USD för att sedan ta fart uppåt. 2009 var dessutom ett mycket varmt år och mycket vin kunde göras men vinerna kommer troligtvis inte hålla speciellt länge utan skall drickas nu i de allra flesta fall.

  2008 räknas som den kanske bästa årgången på decennier i Oregon, 2010 var kall men kommer bli fantastisk för de som fick tillräcklig mognad i druvorna. 2011 såg länge ut som en katastrofal årgång men en värmebölja de sista veckorna före skörd räddade mycket och de fatprover jag provat lovar oerhört mycket.

  • 02 juli 2012 den 16:27 #

   Som jag skrev så var priset misstänkt lågt och var väl en typisk SB-deal. Vinet försvann ju snabbt som tusan från hyllorna också. Hann inte fylla på själv.
   Kul att ni satsar på Oregon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: