Rättelse, Springfield och sauvignon blanc med ek

Så var då vadandet genom Sydafrikas viner påbörjat.

Jag ska börja med en rättelse. I den förra bloggposten skrev jag om  2006 Sprinfield Estate Wild Yeast Chardonnay. Nu har jag testat deras vita viner och kan meddela att nämnda vin inte har någon kontakt med ek trots att jag kritiserade den tunga ekstrukturen. Så kan det gå. Torrt, stramt och lite bittert avslut var det hur som helst. Årgång 2011 av samma vin hade en doft av mpgen exotisk frukt och jordgubbar och en fet, koncentrerad och nästan sötfruktig smak med tydlig brödighet (brioche) från den långa kontakten med jästfällningen slog igenom. Fick även prova två årgångar av deras ”Méthode Ancienne” Chardonnay som är ofiltrerade, jästa med naturlig jäst på ekfat. Årgång 2009 var mycket fruktig med ganska mycket mineralitet, svag förnimmelse av toast. Lite låg i syran och faktiskt ganska baktung och torr i avslutningen. Inte helt olik vinet från kvällen innan. Årgång 2006 var däremot en helt annan sak! Djup gul färg och en stor, utvecklad rik doft med nötighet och lite bokna, gula äpplen och smörighet. Rik, fyllig, komplex smak med tydlig mineralitet (knallpulver), frisk, läskande syra och lång, balanserad eftersmak. Vinet började kraftfullt och imponerande och slutade med en fin, ren och uppfriskande syra som höll ut länge. Jeanette Bruwer beskrev det som om ”vinet börjar som en fullskalig orkester för att samla sig till ett sista högt C från en flöjt”. Strålande bra vin!

Jag provade också deras viner av sauvignon blanc och blev imponerad. Genomgående ganska återhållna i den aromatiska profilen och istället mer dominerade av fruktighet och citrus. De tre vinerna jag provade (Firefinch, Life from Stone och Special Cuvée alla årgång 2011) hade alla en nästan fet fruktighet som balanserade en mycket krispig syra och mineralitet och lite otypiska drag av ananas och persika.

Har också hunnit med ett kort seminarium på temat ”The versatility of South African Sauvignon Blanc” som leddes av Duncan Savage från Cape Point Vineyards. Det visade sig handla om sauvgignon blanc med olika typer av ekbehandling. Mycket intressant då denna druva vanligtvis inte fatjäses och/eller fatlagras utanför Bordeaux och då oftast i sällskap med sémillon.

2010 Waterkloof Sauvignon Blanc från Stellenbosch hade jäst och lagrats på gammal fransk ek och hade en stor frisk och ganska intensiv doft av nässlor och citrus samt en liten rökig ton och toast. Smaken var förhållandevis fyllig med silkig frukt med mycket citrus och krispig syra. Lång och balanserad eftersmak med mycket fint integrerad ekstruktur. 2010 Hermanuspietersfonteinen (puh!) No. 5 Sauvignon Blanc från Walker Bay var lagrad och jäst med vildjäst på 1/3-dels nya ekfat. Helt galet stor och extrem doft av svarta vinbärsblad, blodapelsin, mycket vanilj, toast och bröd. Fyllig smak med en intensiv syra som stack på tungan men med mycket rik frukt och smakkoncentration. Dock lite vek på mitten.

2010 Cape Point Vineyards Sauvignon Blanc Reserve hade spenderat hela 13,5 månader på fat varav 10% var nya och hade dessutom utsatts för omfattande battonage (jästfällningen rörs upp). Doften ganska liten och föga aromatisk men med toner av brioche och lime. Mycket frisk och påtaglig syra, medelfyllig med tydlig mineralitet och pepprig, lång, intensiv, balanserad eftersmak med upplevelse av söt frukt. 2010 Reyneke Resserve White Sauvignon Blanc hade om möjligt ännu mer ek med 16 månader på fat vara 80% var nya. Mycket intressant doft av apelsin, lime, citron, viol och lakrits samt en liten rökighet. Smaken var dock lite tunn, överekad, obalanserad och kort.

2010 Cape Chamonix Sauvignon Blanc Reserve hade på klassiskt bordeauxvis ett inslag av 15% sémillon. Djup färg men ganska liten doft med eldighet och en rökig mineralton av knallpulver. Fyllig smak med rik frukt, bra syra och en viss eldighet. Lite tunn i mitten och något bittert avslut. 2009 Quoin Rock The Nicobar var både äldst och hade lägst alkoholhalt (12,5%). Stor doft av svarta vinbär, toast och petroleum, intensivt aromatisk och örtig med karaktär av basilika. Fyllig smak med intensiv sura, stor fruktighet och lång mineralrik eftersmak. Absolut snyggast ekbehandling.

Fantastisk start!!!

Etiketter:

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: