Tarte Tatin – den upp-å-ner-vända äppelkakan

Jag är inte mycket för att laga desserter, men varianter på äpplekaka kan jag aldrig få nog av. Märkligt nog har jag aldrig provat att göra klassikern tarte tatin. Ursprunget till denna franska äppelkaka (som även görs i varianter med persika, aprikos och andra frukter) sägs vara ett misstag i köket på Hotel Tatin där traditionen vårdas ömt. Upphöjd till klassikerstatus blev den när den hamnade på menyn på Maxim i Paris.

Nyp ihop 2,5 dl vetemjöl med 100 g smör tills smuligt. Blanda i 2 msk farinsocker och 2 äggulor. Blanda med en gaffel tills du har en fast deg. Lägg upp på lätt mjölat underlag och knåda till en jämn och fin degboll. Vippa in i plastfolie och lägg i kylen minst en halvtimme. När det är dags att laga till kakan kavlar du ut degen till en rundel stor nog att täcka din stekpanna.

Sätt ugnen på 200°. Skala, klyfta och kärna ur 5-6 fasta äpplen (svenska så klart när det är säsong). Smält 75 g smör i en stekpanna som tål ugnsvärmen. Häll i 2 dl strösocker och lägg ner äppelkvarterna tätt med den ”runda” sida nedåt. Låt det hela puttra på spisen strax över medeltemperatur, skaka pannan då och då. Efter drygt 20 minuter börjar smör- och sockerblandningen att karamelliseras. När den antagit en fin knäckkulör slår du över 2 msk calvados eller brandy (kan uteslutas) och låter puttra några minuter till. Dra av från värmen, vänta tills det slutat bubbla och täck alltihop med deglocket och tryck till runt om (använd sked eller liknande så du inte bränner dig på det heta sockret). In i ugnen i cirka 20-25 minuter. Ta ut och låt vila 5 minuter. Lägg ett fat över stekpanna och stjälp upp kakan. Servera som den är eller med glass eller vaniljsås.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Dessert, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: