Svensk brandade

Häromdagen var Andreas Larsson och föreläste på skolan. Vid frågan om matrekommendation till ett vin beskrev han hur de vid en stor middag på ett slott i Bordeaux blev serverade en elegant brandade täckt av aquitansk störrom i små caviarburkar. Det var en liten rätt jag helt enkelt var tvungen att göra en variant på.

Nu är tillgången på både fransk caviar och pengar ganska sparsam så jag använde min egenhändigt tillagade stenbitsrom. Funkar förstås med vanlig stenbitsrom eller löjrom också. En trevlig liten entrérätt lagom för fyra blev det hur som helst.

Blanda 150 g färsk torskfilé i tunna bitar med 1 msk salt. Täck med plast och ställ kallt minst 12 timmar. Skala och skiva 300 g mjölig potatis ganska tunt. Smält 100 g smör i en kastrull och sjud potatisen sakta i smöret till helt genomkokta. Mosa och rör med en gaffel till ett mos. Skölj av torsken och tillaga den i mikrovågsugnen i 2 minuter. Blanda ner fisken i moset tillsammans med 2 msk finhackad dill och finrivet ska av 1 citron. Låt svalna något. Portionera ut i skålar och bred ett lager kall fiskrom som ett lock över det hela. Servera genast.

Smakade fantastiskt med ett glas finosherry till.

Kategorier: lättlagat, Recept, Sherry

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Svensk brandade”

  1. 15 november 2011 den 10:43 #

    Fast det var ju vit bordeaux det var frågan om…
    Även om jag älskar fino

    • 15 november 2011 den 12:56 #

      Hade tyvärr ingen vit bordeaux tillgänglig. Sältan var ganska markant i rätten så finon satt som en smäck!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: