2008 Rocca Guicciarda – en smarrig chianti

Chianti är ett område som leverar viner av synnerligen varierande stil och kvalitet. Det är en veritabel djungel med massor av fallgropar. Man kan råka ut för bleksiktiga, lingonsyrliga likväl som djupt koncentrerade frukt- och ekmonster. Det har gått så långt att det är svårt att säga vad som är en typisk chianti.

Jag brukar faktiskt försöka hålla mig undan från dessa viner så gott det går just på grund av ovanstående. Därför är det kul att prova 2008 Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva. Här hittar man faktiskt en bra kombination av friskhet, klassiskt strama drag och ren, modern fruktig karaktär. Ung men redan njutbar och med några års spännade utveckling framför sig.

Stor, mörkfruktig doft av svarta vinbär, mörka körsbär, vanilj, grädde, espresso, rostad ek och mörk choklad. Ganska fyllig, mycket fruktig med karaktär av mörka bär, massor med mjuka fina tanniner, tydlig men snyggt integrerad fatstruktur, läskande syra och känsla av röda vinbär. Kaffe, choklad, rökighet och mineralitet hänger kvar i den ganska långa och välbalanserade eftersmaken.

Etiketter:,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 2010 Chianti del Barone Ricasoli | Öhmans Mat & Vin - 16 augusti 2012

    […] vin för 115 kronor. Även Rocca Guicciarda som är en av deras chianti classico riserva har jag skrivit positivt om tidigare. Att det nu även finns en alldeles vanlig, enkel chianti med namnet Chianti del Barone […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: