Projekt Timpano: Små italienska köttbullar

 

Då var det dags för steg 2 i ”Projekt Timpano”; köttbullarna.

Detta är en tidskrävande del av receptet. Dels ska brödet torkas i tre dagar och köttbullarna är små rackare så det tar några timmar att både göra smeten och steka färdigt. Brödet är en historia i sig då det i receptet jag utgår ifrån står ”10 (1-inch thick) slices Italian bread”. Ett ganska udda sätt att ange hur mycket bröd som ska ingå. Jag köpte i alla fall ett italienskt durumvetebröd och mätte upp 25 cm (ungefär 10 inches) och vägde sedan. Det blev 500 g.

Hur som helst så blev resultatet väldigt bra. Smakrika små ”fattigmansköttbullar” med en fin smak från brödet och vitlöken. Ska prova att göra receptet igen med annan smaksättning.

Olivolja  
Ister, ankfett eller liknande 

500 g nötfärs 
500 g italiensk lantbröd skuret i tjocka skivor och torkat i 3 dagar  
3 rivna vitlöksklyftor
3 msk finhackad persilja 
1 ägg 

1 dl finriven pecorinoost
1,5 tsk salt

rikligt med nymald svartpeppar
 

Blöt upp brödskivorna i varmt vatten i fem minuter. Under tiden blandar du ihop resten av ingredienserna (utom olivoljan och fettet) väl med händerna. Ta loss det uppblötta, mjuka brödet och släng de hårda kanterna. Pressa ur överflödigt vatten (det blir en en kladdig smet) och blanda samman brödet väl med färsen. Hetta upp matfettet i en stekpanna till medelhög värme. Med lätt fuktade händer formar du en köttbulle av en väl rågad tesked färsblandning (jo de ska vara så små) och provsteker. Låt svalna och smakar av. Justera eventuellt smaken med salt och peppar. Stek köttbullarna i omgångar tills de får en fin brun färg. Lägg i en ugnsfastform och efterstek i ugn på 150° så de blir fasta.

Etiketter:, , , , , , , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Projekt Timpano: Montering och tillagning « Öhmans Mat & Vin - 08 januari 2012

    […] men den krävde åtminstone 30 minuter längre tid i ugnen. 1 sats deg  1 liter Ragú  1 sats små italienska köttbullar  10 hårdkokta, skalade ägg  250 g provolone i små kuber 250 g italiensk salmi  i små kuber […]

  2. Projekt Timpano: Resultat och utvärdering « Öhmans Mat & Vin - 09 januari 2012

    […] och krydda en färdigköpt passata samt göra vanliga köttbullar med extra vitlök istället för de små, italienska brödstinna. Det var nämligen dessa två moment som var mest tidskrävande. Att göra pastadegen, kavla ut […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: