Julia Childs choklad- och mandelkaka

Vad har det tagit åt mig? Jag som nästan aldrig bakar. Häromdagen gjorde jag makroner och nu har jag gjort Julia Childs klassiska chokladkaka. Jisses! Vad blir de härnäst? Cupcakes? Kan det vara en 50-årskris?

Receptet kommer ur Julia Childs kokbok ”Det goda franska köket”. Namnet på kakan är egentligen Reine de Saba, eller Drottningen av Saba, och blir en fantastisk saftig, krämig och maffigt chokladig kaka utan att bli för söt. Jag förstår klassikerstatusen och den ska definitivt bakas igen.

Smöra och mjöla en bakform 20 cm i diameter och sätt ugnen på 175°. Separera gulorna och vitorna från 3 ägg. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och en nypa salt till ett fast skum som kan bilda toppar. Rör/vispa 100 g rumsvarmt smör med 100 g strösocker tills vitt och fluffigt. Blanda 60 g mandelmjöl (eller skållad, mald mandel) med 60 g siktat vetemjöl. Smält 120 g mörk choklad i 2 msk rom eller kaffe över vattenbad. Rör ner chokladsmeten i smör- och sockerblandningen och rör även ner äggulorna och några droppar bittermandelolja/arom. Vänd nu ner 1/3-del av äggvitan och 1/3-del av mjölblandningen och fortsätt så tills allt är blandat. Bred ut smeten i formen och grädda i cirka 25 minuter. Kakan är klar när en provsticka förblir torr efter att ha stuckit i kakans kant men fortfarande är krämig i i mitten. Låt kakan svalna 10 minuter i formen innan du välter upp den på ett bakplåtspapper på ett galler och låt den svalna helt.

För glasyren smälter man 70 g mörk choklad i 1 msk rom eller kaffe över vattenbad. Rör i omgångar ned 4-5 msk smält smör i chokladsmeten. Vispa, gärna i kallt vattenbad, tills smeten blir bredbar. Smeta ut över den kalla kakan och bred ut slätt med en stekspade eller liknande. Dekorera med hyvlad mandel.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Bakat, Dessert, Julia Child recept, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Julia Childs choklad- och mandelkaka”

 1. 19 januari 2012 den 11:53 #

  Oj, denna måste jag testa, hur kan jag ha missat den?!

 2. 19 januari 2012 den 22:34 #

  Mums!

 3. 12 maj 2012 den 11:35 #

  Super! Vad kul att läsa!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Julia Childs chokladkaka | Sugarcandymountain - 26 januari 2012

  […] var Öhman som bloggade om den här kakan. En chokladkaka med lite mandel i, av legenden Julia Child. Borde bli bra, måste […]

 2. Tusen Trädgårdar & bloggarens sommarställe | Öhmans Mat & Vin - 06 augusti 2012

  […] slår ett valv. Det finns också möjlighet att köpa smultronplantor och en fika. Det blir Julia Childs choklad- och mandelkaka, Åsas hallongrottor och madelinekakor (kanske lindblomste också för den riktiga […]

 3. Julia Child 100 år | Öhmans Mat & Vin - 15 augusti 2012

  […] choklad- och mandelkaka är ljuvlig och ganska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: