Lottas asiatiska kycklingfärs

När Lotta Lundgren häromdagen mycket välförtjänt tilldelades Hirampriset var jag ju helt enkelt tvungen att plocka fram hennes fantastiska kokbok. Där hittade jag hennes asiatiska kycklingfärs som passade som hand i handske nu när Kära Hustrun tillfälligt utropat vårt hem till en kolhydratfri zon.

Jag har aldrig använt mig av kycklingfärs tidigare. Faktiskt har jag snarare sneglat misstänksamt på den där den legat i kyldisken. Men med detta recept har jag ändrat uppfattning. En mycket användbar råvara. Detta recept var också riktigt, riktigt bra! I Lottas originalrecept presenteras färsen som kycklingsallad i ”skålar” av isbergssallad som små entrérätter som kan rullas ihop och ätas som små smakrika dolmar. Äts de på detta vis kan man skruva upp kryddningen något. Som ensamrätt räcker den till två personer om den serveras med ris eller nudlar.

Riv en bit färsk ingefära, pressa ur saften och släng den torra bollen som blir kvar. Planda ingefärasaften med 1 msk farinsocker, 2 msk asiatisk fisksås, 2-3 finhackade röda chilifrukter och saften från en limefrukt. Finhacka 5-6 vitlöksklyftor och fräs i olja så de får lite färg. Tillsätt 400 g kycklingfärs och fräs tills genomstekt. Häll på vätskeblandningen, sänk temperaturen och sjud tills det nätt och jämnt kokat in. Under tiden strimlar du en näve sockerärter, grovhackar ett kruka koriander med stjälkar och allt samt grovhackar lite jordnötter. När färsen är färdig blandar du ner det finrivna skalet av limefrukten (i originalrecept används limeblad som strimlas ner och får sjuda med färsen). Servera i bladskålar av isbergssallad eller till ris eller nudlar. Toppa med nötterna, sockerärterna och koriandern.

 

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Lottas asiatiska kycklingfärs”

  1. 24 januari 2012 den 11:53 #

    Gud så gott!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Peruansk kycklingchili | Öhmans Mat & Vin - 01 juli 2012

    […] Testa också Lotta Lundgrens asiatiska kycklingfärs. […]

  2. Olympisk kycklingfärs | Öhmans Mat & Vin - 14 augusti 2012

    […] Prova detta liknande recept med lax och räkor eller peruansk kycklingchili och missa inte Lottas asiatiska kycklingfärs.  […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: