En Butler för vår tid?

Jag älskar Lotta Lundgren, hennes blogg ”Om jag var din hemmafru” (Bara namnet, vänner. Bara namnet!) och nu också hennes kokbok. Bloggens enkla och lockande recept, snygga bilder och totalt avväpnande och drastiskt humoristiska texter är överförda till bokform. Titeln kommer rakt av från bloggen och underrubriken är ”eller hur man får en vardag att smaka som en lördag”. Jag har redan drabbats av retroaktiv ånger över att jag inte beställde ett förhandsex så jag kunnat njuta av den tidigare.

Det som slår mig är att Lottas bok är så lik Carl Butlers Kokbok. Det må vara att jag är skadad av mitt nästan årslånga projekt, men i samma ögonblick jag slog upp boken var det ganska uppenbart. Det är inte bara den ytliga likheten i bildernas avskalade, rena estetik med sitt rakt-uppifrån-perspektiv och fokus på råvaror. Det är sättet på hur båda lyckas bryta mot konventionen. Lottas bok är totalt befriad från den där förment porriga, softade, out-of-focus, närbildsfixeringen med mysiga interiörer eller rustika trädgårdsbord med dignande grönsakskorgar. Bilderna är distinkta, humoristiskt konstnärliga och flödande av ljus, färg och matkärlek.

Att formgivningen är slående i båda böckerna förklaras av Lottas framgångsrika reklamkarriär och att männen bakom Butlers kokbok kom från samma bransch.

Likheten finns också i det personliga anslaget, de korta kärnfulla ingresserna som kopplar receptet till en personlig upplevelse eller reflektion och manar oss att prova receptet. I butlers fall ganska handfast genom att betyga hur lätt det är medan Lotta gör det mer mer humoristiskt och ibland vardagspoetiskt. Hos båda lyser en okomplicerad kärlek till måltiden igenom.

Där finns mer. De inledande praktiska råden, grundrecepten och råvarutipsen är som speglingar från två olika epoker och uppslaget med köksredskap (se nedan) är nästan rörande lika. Men det är faktiskt receptens enkelhet och behärskade ingredienslistor som knyter ihop det hela definitivt. Man vill laga och äta för det känns så opretentiöst och tryggt.

Nu tror jag tyvärr att likheterna upphör där. Lottas bok, hur bra den än är, kommer aldrig att få det enorma genomslag som Carl Butlers. Tiderna har förändrats och det är omöjligt att göra ett så stort intryck idag i den flod av kokböcker, matprogram och bloggar som finns. Men jag hoppas att många hittar till Lottas bok. Jag är definitivt såld och funderar redan på ett nytt projekt med namnet ”Lotta Lundgren & jag”.

Taggar:, , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “En Butler för vår tid?”

 1. 15 mars 2011 den 22:20 #

  Oj! Vilka ord! Jag tror jag svimmar.

  Det roliga är att jag har gått och undrat när någon skulle påpeka att vi faktiskt inspirerats av Butler. För visst har vi det. Pumpan med linser, bacon och feta är exempelvis fotograferad precis så som Carl Butler och Janne Bengtsson skulle kunna ha plåtat samma rätt när det begav sig. Tänket är detsamma. Men kamerorna har blivit bättre.

  Jag har inte Butlers kokbok själv (men det har min fotograf Pelle Bergström och vi har alla tittat i den) och jag tror mig ana att övriga likheter, de som inte bara rör fotografi, uppstått just för att vi angripit ämnet kokbok matlagning på ett liknande sätt. När man på riktigt vill att människor ska laga mat så vill man visa, vara pedagogisk, göra det lätt, göra det överkomligt, lustfyllt, underhållande, tydligt. Man gör ju inte en kokbok för sig själv. Och inte för att den ska stoppas in i bokhyllan. Man gör en kokbok för att man vill hjälpa till.

  Som du redan skrivit samarbetade Carl Butler med sin tids stora reklamprofiler och stillebenfotografer, och det gör ju jag med, nämligen samma personer som jag jobbade med när jag fortfarande var verksam som copywriter. Och kanske upphör likheterna där. För lika etablerad som Butler var när han började skriva kokböcker, lika ny och grön är jag i mitt nya yrke.

  Både pressen, mitt eget förlag och bokhandeln har haft enormt svårt att sätta en etikett på Om jag var din hemmafru (och som man försökt!). Kanske hade ”en nutida och kvinnlig version av Carl Butlers kokbok” varit till hjälp.

  Tack för fina ord och träffsäker analys.

 2. 15 mars 2011 den 23:31 #

  Jag skäms över att inte ens ha skaffat den fantastiska boken. Men livet är inte vad det borde vara just nu och inte min arbetssituation heller. Men när manus för Matmolekyler är lämnat ska jag bara ägna mig åt matporr och annan läsporr istället för forskningsrapporter.

 3. Lena
  16 mars 2011 den 11:39 #

  Det är en fantastiskt vacker bok, bitvis helt bisarr men också otroligt rolig och inspirerande. Som matporr är den högklassig!

 4. Per Stade
  16 mars 2011 den 22:42 #

  Kamerorna har inte blivit bättre men tryckkonsten har gått fram något oerhört.

 5. Kidde
  05 april 2011 den 8:31 #

  men JÄSIKEN vilken trevlig blogg hon har, Lotta Lundgren. Det blir raskt till att köpa boken!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kinesiskt fläsklägg med plommon och chili « Öhmans Mat & Vin - 18 mars 2011

  […] att ha hissat Lotta Lundgrens fantastiska kokbok var jag ju helt enkelt tvungen att laga ett av recepten. Det blev en gryta som Lotta rubricerar som […]

 2. Liams favoritfrukost « Öhmans Mat & Vin - 19 mars 2011

  […] är återigen från Lotta Lundgrens kokbok och återfinns i en något annorlunda ursprungsversion på bloggen. Smakar inte särskilt mycket […]

 3. Lottas asiatiska kycklingfärs « Öhmans Mat & Vin - 20 januari 2012

  […] mycket välförtjänt tilldelades Hirampriset var jag ju helt enkelt tvungen att plocka fram hennes fantastiska kokbok. Där hittade jag hennes asiatiska kycklingfärs som passade som hand i handske nu när Kära […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: