Fishcakes med cheddarsås och fänkålssallad

”The Hairy Bikers” är ett underbart matprogram. Det är fullständigt omöjligt att inte ryckas med av David och SImon på deras resor mellan olika kulinariska upplevelser. Deras matglädje är så totalt genuin och oförställd och allra mest älska de sina mammors mat. Jag kunde därför inte värja mig när de lagade fishcakes häromdagen.

Lättlagat, milt och mumsigt. Jag adderade dill, citronsaft och zest och en sallad med fänkål som behövdes. Det här är en rätt som kan varieras i det oändliga med olika smaksättningar. Dubbelpaneringen är nog onödig, räcker nog med skorpmjöl.

Fiskkakor: Koka 500 g mjölig potatis, slå av vattnet och låt svalna. Mosa ihop med massor av finhackad dill och persilja, zest av en citron och ett ägg. Sjud 500 g fisk (torsk, sej, hoki eller liknande) befriad från alla ben i 2,5 dl mjölk med 0,5 tsk salt, svartpeppar och ett lagerblad i 15 minuter eller till helt genomkokt. Sila av mjölken i ett litermått (spara) och låt fisken svalna något. Smula fisken grovt och blanda ihop med moset. smaka av med salt och vitpeppar. Forma till fyra tjocka biffar, vänd i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i skorpmjöl. Stek på medelhög värme i rikligt med smör.

Sås: Fräs 3 msk vetemjöl i 50 g smör. Addera mjölk till ”fiskmjölken” så det blir 5 dl och vispa ned i i mjölet och smöret. Låt sjuda i fem minuter och rör sedan ned 2 hg riven cheddarost. Pressa i lite citron och smaka av med salt och peppar.

Sallad: Skiva fänkål mycket fint. Slå över kokande vatten och låt stå 3-4 minuter och skölj sedan med kallt vatten. Blanda fänkålen med olika salladssorter. Vänd med en dressing av pressad citron, en nypa salt och rikligt med olivolja.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Fishcakes med cheddarsås och fänkålssallad”

  1. Monica
    03 februari 2012 den 23:15 #

    Hur gick det med kolhydraterna sär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: