Kloster Eberbach Traubensaft

Vin är tillståndet mellan druvmust och vinäger. Därför är det intressant att prova båda ytterligheterna för att veta ungefär var gränserna går.

Vinäger kommer de flesta av oss i kontakt med nästan dagligen men riktig druvmust ser man mer sällan. Nu finns på Systembolaget traubensaft från utmärkta vinproducenten Kloster Eberbach. Det är ren, klarnad druvmust av druvan scheurebe som är en rieslinkorsning. Mustvikten (ett mått på druvornas mognad) anges till 65° oechsle vilket innebär att om allt socker skulle jäsas ut så skulle det resultera i ett vin på ungefär 8,5%. Det innebär hyfsat mogna druvor med tyska mått. Enligt Systembolagets hemsida så innehåller musten 144 g socker per liter. Det motsvarar ungefär sötman hos ett riktigt sött vin, typ en sauternes. På flaskans skruvkork står att man inte ska skruva fast korken igen då vinet lätt kommer i jäsning. Risk för exploderande flaska kan tänkas.

Hur smakar då detta alkoholfria alternativ som sägs passa som sällskapsdryck eller till desserter och ostar? Det doftar rent, fruktigt och lätt aromatiskt med en blommig ton och inslag av gula äpplen, persikor och honung. Smaken är inte så söt som förväntad utan ligger närmare halvsött än sött. Förmodligen är här en hel del syror som väger upp utan att märkas nämnvärt. Fruktig med toner av gul frukt och honung. Ganska ointressant. Druvmust helt enkelt.

Jag tycker 42 kronor känns ganska dyrt i sammanhanget särskilt som smaken inte ligger långt ifrån vanliga druvjuicer. Kan dock tänka mig att det funkar bra till någon typ av vindrinkar till sommaren och till sensoriska experiment. Testade att hälla några centiliter i ett trist och fruktfattigt vitt matlagningsvin. Stor skillnad. Vinet vaknade till och blev riktigt okey. Kanske vi kan kalla detta för en ”fruit helper”?


Kategorier: alkoholfritt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Kloster Eberbach Traubensaft”

 1. Per Stade
  04 februari 2012 den 20:57 #

  Menar du att den här druvsaften går att använda som matlagningsvin? Verkar alldeles för sött. Och appropå
  matlagningsvin, vilka viner använder du i maten?

 2. 05 februari 2012 den 9:59 #

  Nej, jag gjorde ett trist matlagningsvin drickbart genom att addera lite av druvsaften.
  Använder enkla eller överblivna viner i matlagningen. Inget särskilt med andra ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: