En röd och en vit från kullen Corton

Bra bourgogner är ofta, inte alltid, dyra. Därför får man vara glad när man i jobbet får tillfälle att prova några av topparna och jämföra dem.

Strax norr om staden Beaune i Bourgogne ligger kullen Corton med några av de största grand cru-vingårdarna i distriktet. Corton-Charlemagne Grand Cru (uppkallad efter Karl den Store) omfattar lite drygt 50 ha och vinerna härifrån är alltid vita. Jag hittar ofta mycket aromatiska citrusfrukter i doften och mycket kryddighet. Kräver lång tid i flaska för att komma till sin rätt, så vinet nedan är verkligen i sin linda.

2008 Corton-Charlemagne Grand Cru (Louis Jadot) Stor men ung doft av solmogen citrus, pomerans, apelsinskal, tydligt citrusaromatisk ton, en diskret vaniljantydan, lätt fatkryddighet och en anstrykning tobak. Torr, fyllig, mycket frisk smak av distinkta men silkeslena syror, fokuserad gul fruktighet med massor av mogen citrus. Väldigt snyggt balanserad fatstruktur som ger en liten kryddighet i den mycket långa, mineralpräglade och eleganta eftersmaken.

Corton Grand Cru är nästan dubbelt så stort med 95 ha. Detta är den enda grand cru i Côtes du Beaune för röda viner även om det även finns lite vita viner under namnet Corton. Ofta anges vingårdsläget (kallat climat och ses som exempelvis Pougets nedan) vilket är en ovanlighet på grand cru-viner. Jämfört med Corton-Charlemagne upplever jag de röda vinerna som nästan lättviktiga men samtidigt väldigt typiska för röd bourgogne. Även detta röda vin är fortfarande mycket ungt.

2008 Corton Pougets Grand Cru (Louis Jadot) Förvånansvärt ljus hallonröd färg. Stor, ung doft av earl grey-te, örter, friskt hö, röda bär, rönnbär, solmogna jordgubbar och blodapelsin. Medelfyllig, mycket frisk och slank bärig fruktighet av lingon, färska hallon, röda äpplen. Bakom syrorna och den ganska tuffa strävheten döljer sig en smakrikedom som ännu inte kommer fram. Faten känns ännu lite oharmoniska och i eftermaken kommer en tydlig rökighet och stram mineralkänsla.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: