Ungdomlig Chablis med ålder

Jag har skrivit tidigare om det utmärkta kooperativet La Chablisienne. Efter en ganska imponerande uppställning viner under gårdagens föreläsning om Chablis och Bourgogne har jag anledning att göra det igen. Från den vanliga ”enkla” chablisen fram till grand cru-vinerna uppvisades en ren, distinkt och mineraldriven karaktär parad med fin fruktighet. Särkilt intressant var att prova två viner av olika årgång från samma grand cru-läge; Grenouille.

Vi provade årgång 2004 mot 1997. Den yngre årgången visade i doften upp en tydlig mineralton med mogen, gul frukt och en diskret rostad och lätt fatkryddig ton. Smaken var, trots ett antal år på flaska, fortfarande distinkt frisk i syran, fokuserad i frukten och med en mycket fint integrerad fatkaraktär. Rik och komplex med fin intensitet och lång, balanserad eftersmak med studs i mineraliteten. Jämförelsevis var årgång 1997 mycket utvecklad och generös i doften med smörighet, popcorn, nötter massor med mogen tropisk frukt men med övertoner av lätt rökig mineralitet. Smaken var fyllig och rik med aromer som avspeglade den komplexa doften. Trots sina snart 15 år var vinet spänstigt och friskt med flera goda år kvar att ge.

Det är med flaskmognad som chablis visar upp sin verkliga storhet. Allt för ofta dricks dessa viner på tok för unga och framstår för de fleta som snipiga, tillknäppta och ganska obegripliga. Det är synd, för även en ”vanlig” chablis ger så mycket mer med bara ett par år extra på nacken.

Båda vinerna finns för tillfället på Systembolaget.

Etiketter:,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: