När drack du en godello senast?

Bierzo i nordvästra Spanien är ett område som på senare år fått en uppsving och de röda vinerna av druvan mencia har nått snudd på kultstatus. De vita är däremot mindre kända.

Kan inte påminna mig att jag provat vare sig något vitt från Bierzo eller ens den vita druvan godello. Därför var det mycket intressant att idag få testa 2007 Godello FB från Dominio de Tares. Enligt Lars Torstenson som presenterade vinet under en provning för eleverna på sommelierutbildningen så är godello en druva som är ganska anonym men som trivs ihop med ek som då bidrar med komplexitet. Här har vinet jästs och lagrats på nya franska ekfat och lagrats på jästfällningen.

Djupt gyllengul färg. Mycket stor doft med påtaglig rostad fatkaraktär som tydligt drar mot nymalt kaffe och anis men också massor med solmogen gul frukt. Smaken är medelfyllig med tydlig fatstruktur, slank frukt med karaktär av mogen citrus, gula äpplen, lakrits/anis och mycket friska men polerade syror. Lång, elegant och välbalanserad eftersmak med komplexitet och förvånansvärt välintegrerade fat trots dess tydliga närvaro. SOm ett mellanting mellan en fokuserad chablis och en fatstinn pessac-léognan (vit bordeaux).

Mycket bra vin producerat i endast 5000 buteljer och kostar bara 149 kronor. Väl värt att prova för den som gillar både ek och syra.

Taggar:,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “När drack du en godello senast?”

 1. 12 mars 2012 den 16:15 #

  Underbar blogg! Vad kan du rekomendera för vitt vin att göra en svamprisotto på?

  • 12 mars 2012 den 16:18 #

   Det viktiga är att det är ett torrt, friskt vin utan fatkaraktär. Ett inte allt för billigt italienskt vitt vin.

 2. Marina creekstream
  10 maj 2016 den 19:57 #

  Njuter nu sista flaskan 😊 .

  • 10 maj 2016 den 20:00 #

   Fortfarande pigg?

   • Marina
    10 maj 2016 den 22:24 #

    Eken har lagt sig och lite fina oxiderade, nötiga smaker har kommit fram … men ordet pigg kanske jag inte skulle använda :-D. Köpte ju 12 flaskor haha. 201212/13 mycket frukt, 14/15 mest ek men nu har eken lagt sig så faktiskt hyfsat bra igen 🙂 . Kul att följa ett vin över åren 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: