Sake – toner av ceder och snö

Två nya sorters sake avprovade. Har du aldrig testat sake förut är dessa två utmärkta att starta med. I sakens värld av små och fina nyanser är dessa två ändå ganska olika och lätta för den ovane att hitta skillnader i. Favoriten blev för mig den fatlagrade som bjuder lite bett och motstånd.

Kikusakari Taru är en sake som lagrats på fat av cederträ vilket inte är helt vanligt. Genom denna behandling har den fått en tydligt aromatisk cederton som ligger över de mer förväntade aromerna av gröna och gula äpplen, vita persikor, omogen banan och honungsmelon. Smaken är ganska fyllig, något ”umamioljig” och med en viss sötma. Fatlagringen avslöjar sig i en strövhet i gommen och en tydlig vitpepprighet och gifter sig väl med den fina, gula frukten och den kvardröjande tonen av anis. Lång, ren, fin och balanserad eftermak.

Gassan No Yukibetyder, om jag förstått rätt, ”snö från berget Gassan” och kommer i en ljusblå, frostad butelj som verkligen för tankarna till mineralvatten och snö. Förväntar man sig något friskt och torrt blir man dock besviken. Efter den stora, fruktiga doften med toner av aromatisk citrus och melon så bjuds man en smak som är att beteckna som halvtorr och lite fruktigt fet. Eldigheten slår igenom lite grand och bär fram den ganska rika smaken med toner av mandelmassa, omogen mango, risvatten och som avslutas med en tydlig ton av anis.

Etiketter:, ,

Kategorier: Sake

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: