Hannas antika ärtor

Jag var helt säker på att jag bloggat om mitt favoritrecept Hannas antika ärtor. Döm om min förvåning när jag istället var tvungen att plocka fram boken ”Ditt nya skafferi” för att hitta det.

Receptet är signerat av min goda vän Hanna som är matarkeolog (bland annat) och är en variant av den romerska rätten Vitellus ärtgryta ur Apicius kokbok. Lättlagat, gott, och nyttigt. Servera till stekt fläsk eller falukorv.

Skölj och sjud 4 dl split peas (gröna, kluvna ärtor) i ungefär en timme i saltat vatten. Använder du vanliga torkade, gröna ärtor ska de blötläggas cirka 4 timmar först. Slå av vattnet när ärtorna är mjuka men har lite tuggmotstånd. Vänd ner en liten, finstrimlad purjolök, 2 msk fisk- eller ostronsås, en rejäl slatt olivolja, 1 tsk mald koriander, 2 tsk koriandeblad, 1 tsk kyndel (brukar jag utesluta) och rejält med nymald svartpeppar. Värm på under omrörning. Precis innan servering kan du vända ner grovhackad bladpersilja.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Hannas antika ärtor”

 1. 31 mars 2012 den 21:52 #

  Hej Anders,
  Tack för en inspirerande, intelligent och bra blogg! Är ett nöje att följa din matlagning + vintips! Jag skäms men jag har aldrig tillagat en rätt med split beans! Kan inte denna ärträtt även passa bra till marinerad karre, vad tror du? Vill även tillägga att så fort jag packat upp min mixer från flyttkartongen ska jag göra mikshake!
  /Maria

 2. 31 mars 2012 den 23:10 #

  Maria,
  kan inte låta bli att svara i Anders ställe. Visst måste ärtorna bli bra till marinerad karré. Själv vill jag ha dem till tjocka revben i ugnen. Fett fläsk och ärtor är en lysande kombination.

  Anders,
  så smickrande att ärtorna finns med på din blogg. Jag gillar dem starkt själv men det är en enkel rätt utan krusiduller. Inget att riktigt skryta med egentligen…

  • 31 mars 2012 den 23:21 #

   Inget smicker. Bara konstigt att de inte funnits här länge.

  • 01 april 2012 den 12:32 #

   Åhh nu vattnas det i munnen……

 3. Tobias
  01 april 2012 den 17:38 #

  Bör det vara färsk eller torkad kyndel om man vill ha med det? Har faktiskt aldrig använt kyndel, men det är kanske dags att prova. Varför brukar du utesluta det?

  • 01 april 2012 den 17:40 #

   Torkad kyndel enligt receptet. Jag brukar utesluta det eftersom jag aldrig har det hemma. Men det blir bra ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: