Pound cake och polsk påsklammskaka

När jag var på Lucu Food härom veckan så var konditoriavdelningen nedlusad med stora kakor i form av lamm inslagna i cellofan. Texten ”Baranek Wielkanocny” sa mig inte mycket mer än att det var polska. Nu är jag ju inte dummare än att jag fattade att det var någon sorts traditionell påskkaka. Fem minuter senare står jag inne på Lidl och där säljs teflonformar för just dessa bakverk. Det gick givetvis inte att motstå. Kakform inhandlades.

Väl hemma började jag googla och insåg att ”Baranek Wielkanocny” helt enkelt betyder ”påsklamm” samt att de flesta recepten utgick ifrån kakmix. Tydligen är det viktiga här att dekorera lammet, lite som med våra pepparkakshus tydligen. Det verkade dock som att pound cake-mix var att föredra. Bara att googla vidare. Pound cake är tydligen en lite fastare form av sockerkaka. Den här kakan passade mig fantastiskt bra eftersom jag är urusel på vanlig sockerkaka. Riktigt saftig, smakrik, stunsig och smarrig blev den. Tydligen håller den flera veckor i kylen och ska vara god att steka eller doppa i en mjölk- och spritblandning, slänga på grillen och servera till färska bär. Det vete tusan om man inte kan servera själva smeten som en dessert. Det här blir ett nytt favoritrecept!

Polska påsklammet då? Jo det smetades in med sockerglasyr, beströddes med kokosflingor och ansiktet penslades med choklad. Otäckt naturtroget. 😉

Vispa samman 3 ägg (rumsvarma) med 3 msk mjölk och lite vaniljpulver. Sikta* ned 150 g vetemjöl (cirka 3 dl) i en blandskål och blanda väl samman med 150 g strösocker (cirka 1,5 dl) och 1 tsk bakpulver med en elvisp. Klicka ner 185 g rumsvarmt smör och hälften av äggblandningen och vispa tills allt det torra fuktats av smöret. Vispa ytterligare någon minut och skrapa hela tiden ned eventuell smet från bunkens kanter. Vispa ner återstående äggblandning i två omgångar och vispa i knappt en minut efter varje gång. Häll smeten i en smord form och grädda på 175° i cirka 60 minuter. Stick en tandpetare i kakan för att kolla att den är genombakad.

*När du siktar mjölet genom en trådsil eller mjölsikt så får du en finare konsistens.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Bakat, Dessert

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Pound cake och polsk påsklammskaka”

  1. 05 april 2012 den 12:29 #

    Häftigt! Har inte sett sådana påsklamm tidigare. Pound cake däremot bakar jag mycket. Den funkar betydligt bättre än vanlig (svensk) sockerkaka som tårtbotten också.

  2. johlie
    07 april 2012 den 20:04 #

    Hittade formar på Lidl i Tyskland, ett paket med ett lamm på en liter och en hare på en halvliter. Är det samma, och räcker smeten till båda eller bara till lammet?

    Skall testa baka detta i afton eller i morgon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: