”Exotiska” svenska ostar

Jag älskar saluhallsspotting, det vill säga att besöka saluhallar och matmarknader när jag är ute och reser. Men man behöver inte åka till Spanien, Frankrike eller andra länder för att matdiskarna ska bli exotiska.

Vi tror kanske att vårt svenska matutbud är så utslätat och enhetligt men efter ett par timmar i bil kan faktiskt ett besök i en vanlig Ica-butik bli riktigt intressant. När jag besökte Storasyster i Vänersborg var höjdpunkten att strosa runt och botanisera på Ica Kvantum. Nu förstår ni kanske hur konstig jag är.

Jag hittade ostar från Gäsene Mejeri som verkade intressanta. Har aldrig tidigare hört talas om detta mejeri, Sveriges minsta och fristående mejerförening, trots att det ligger i mina gamla hemtrakter. Ostarna jag valde att plocka med hem var Bondmoran Lagrad och Minimunk. Bondmoran är härligt gräddigt, krämig och med en liten syrligt och bra smakrikedom. Påminner om en lagrad hushållsost. Den svartvaxade Minimunken är lagrad 22 månader med bra sälta, nötighet och ganska hög smakintensitet och inte helt olik en cheddar men med en finare krämighet. Två mycket trevliga ostar. Nu gäller det bara att lyckas få min lokala butik att ta in dem.

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: