Baskisk kyckling

Här kommer ett riktigt smaskigt kycklingrecept ur den franska franska kokboksklassikern ”Je sais cuisinier”. Poulet basquaise är en enkel och trevlig variant på coq au vin. Vill du inte stycka kycklingen själv så köper du styckdelar och gillar du inte beska så byter du ut den gröna paprikan mot gul eller röd. Jag serverade grytan till kikärtor från burk som mosades och värmdes med lite av spadet från grytan.

Stycka en kyckling i 8-10 delar. Kärna ur 4 paprikor (gula och gröna) och 300-400 g tomater (eller hela skalade tomater på burk) och skär i stora bitar. Klyfta 250 g champinjoner och strimla en röd pepparfrukt fint. Tärna en bit kallrökt fläsk (150 g) och fräs i en stor tjockbottnad kastrull i lite fett tills det blivit gyllenbrynt. Ta upp fläsket, höj temperaturen och stek kycklingbitarna i omgångar så de blir väl brynta på alla sidor. Lägg tillbaka fläsket i grytan, vänd ner alla grönsaker och slå på 2 dl vitt vin och 2 tsk salt. Lägg på locket och låt suda i cirka 45 minuter. Lägg upp kycklingen på ett fat. Höj temperaturen och låt skyn koka ihop något. Smaka av med salt och massor med nymalen svartpeppar. Slå skyn och grönsakerna över kycklingen och strö över hackad bladpersilja och en finstrimlad röd pepparfrukt.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Äkta quiche lorraine « Öhmans Mat & Vin - 10 april 2012

    […] den lyckade baskiska kycklingen fick det bli ytterligare ett recept ur den franska franska kokboksklassikern ”Je sais […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: