Skånsk äppelkaka

Det var inte bara cevichen som blev uppskattad på mat & dryck-kursen. Även receptet på den skånska äppelkakan efterfrågades. Fantastiskt frasig och med en mjuk äppelfyllning och med de där knäckiga, smöriga och lite brända aromerna. Prova med en kula vaniljglass och en PX-sherry. Perfekta att ha på lut i frysen. Givetvis kan man laga till den i en stor form också.

Skala kärna ur och tärna 5-6 äpplen (helst svenska) ganska fint. Smält 50 g smör i en stekpanna och fräs äpplena tillsammans med 2 msk socker och malen kanel efter smak tills de börjar mjukna. Klicka i 1,5 dl  äppelmos och låt puttra några minuter tills det kokar ihop och blir en kräm. Kör kavring i mixer till 3 dl ströbröd blandas med 2 dl vanligt ljust ströbröd och 1 dl farinsocker. Smält 150 g smör i en stor stekpanna och fräs brödblandningen tills den blir rejält brynt. Blandningen ska vara ganska fast men tillsätt mer smör om det blir för torrt. i 12 stora muffinsformar bottnar du med hälften av brödsmulorna, klickar ut äppelfyllningen och avslutar med ett lager ströbrödblandning. Hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel och toppa varje form med en skiva och grädda på 175° i en halvtimme.

Etiketter:, ,

Kategorier: Dessert, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: