Äggmuffin, äggburgare eller Egg McMuffin

Mitt första möte med Egg McMuffins var för över tio år sedan när jag gjorde en vinresa i Kalifornien. Efter att ha bott en natt på ett minst sagt skumt motell skulle det ätas frukost. När vi klev in på dinern som låg vägg i vägg blev det alldeles tyst i lokalen. Det var den klassiska saloonscenen när främlingen kliver in och kortspel och pianoklink plötsligt avstannar. I sann banjoland-anda serverades i den mycket påvra lokalen genomskinligt kaffe och grit. Vi tog ett snabbt beslut, packade in oss i bilen och körde för att leta efter ett annat ställe. Slutligen dök en McDonaldsskylt upp och signalerade civilisation. Då hade vi kört i en och en halvtimme så då förstår ni hur långt ute i ödemarken vi var. Trots vår hunger smakade hamburgerjättens frukostpaket med just en äggmuffin rent för jävligt.

Ett decennium gick innan tiden var rätt för att kunna lockas av Kryddburkens recept som tillagas i en muffinsmaskin. Min lätt justerade variant blev riktigt läcker och förvandlade närbutikens snustorra hamburgerbröd till läckra bakverk. En  enkel rätt där de få och vardagliga ingredienserna resulterar i storhet. Servera dessa till frukost (gärnabakfylledito) och du uppnår hjältestatus.

Smörj en form för stora muffins (eller motsvarande runda ugnsformar) med rikligt med smör. Klipp smala remsor av bakplåtspapper och lägg i ett kryss i varje form så får du utan problem upp muffinsen. Tryck ned underdelen av ett normalstort hamburgerbröd ordendligt i formen och lägg ett par skivor smakrik ost ovanpå. Se till så det blir en liten fördjupning i mitten så att gulan centreras när du knäcker ner ett ägg. Salta försiktigt, stänk lite tabasco och drapera en baconskiva över ägget. Smöra överdelen av hamburgerbrödet och tryck ner lite försiktigt i en tom form med smörsida uppåt. In i ugnen på 175° i 15-20 minuter. När det är några minuter kvar lägger du en ostskiva över baconet och låter smälta. Montera ihop överdel och botten och servera med en kopp kaffe.

Etiketter:, , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Äggmuffin, äggburgare eller Egg McMuffin”

 1. Kidde
  13 juni 2012 den 9:52 #

  vad blir det för konsistens på ägget? Hårdkokt?

  • 13 juni 2012 den 9:55 #

   Jag lät den stå i 20 minuter och då blev gulan krämig.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Huevos rancheros « Öhmans Mat & Vin - 18 juni 2012

  […] du matiga rätter och ägg till frukost ska du testa äggmuffins.  55.603331 13.001303 Rate this:Share this:TwitterFacebookLinkedInStumbleUponE-postGillaGillaBe […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: