Gräddig, svampig köttfärssås

När det gäller mat präglas man starkt av minen från barndomen. För mig yttrar det sig bland annat i att mitt ideal för köttfärsås är den gräddiga, bruna och peppriga sås som min mormor gjorde. Jag har aldrig lyckats återskapa den, men den här var nästan lika god (men inte snygg på bild).

För 7-8 personer: Dela och skiva 500 g champinjoner och stek på medelhög till hög värme i torr panna tills de tappat vätska, pannan blir torr och svampen börjar kvida och knäppa. Tillsätt sedan rikligt med smör och stek tills gyllenbruna. Slå i 2 gula lökar som du hackat ganska fint och fortsätt fräsa tills löken börjar mjukna. Riv ner 2-3 vitlöksklyftor, vänd runt och lägg svamp- och lökröran åt sidan. Stek 1 kg nötfärs (undvik ”gasad” som smakar illa och försök få tag på butiksmald) tills genomstekt. slå på 1 dl vatten, 3 msk koncentrerad oxfond, 3 msk japansk soja, 2 msk sherryvinäger, 5 msk tomatpuré och 1-2 tsk harissa och låt fräsa några minuter. Slå på 3 dl vispgrädde, mal över rikligt med svartpeppar och låt koka ihop. Servera med spaghetti och riven parmesan.

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mitt första restaurangminnne « Öhmans Mat & Vin - 17 juni 2012

    […] matminnen så finns det ett som präglat mig starkare än något annat: mitt första restaurangbesök. Jag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: