Mitt första restaurangminnne

Apropå matminnen så finns det ett som präglat mig starkare än något annat: mitt första restaurangbesök. Jag påmindes om då jag de senaste dagarna ägnat mig åt nostalgifrosseri på facebooksidan ”Du vet att du är ifrån Ulricehamn om…”.

Som jag minns det hela var det en söndag och pappa tog mig till Stadshotellet i Ulricehamn. Jag kan inte ha varit mer än åtta eller nio år. Matsalen var stor, ljus och luftig och det var långt mellan borden som var klädda i långa, vita, svala linnedukar. Serveringspersonalen i sina vita och svarta uniformer var snabbt på plats att dra ut stolar och ta beställning. Matsalen var nästan öde och det kändes ganska högtidligt men samtidigt spännande och roligt. Jag fick en läsk, kanske var det apelsin. Jag kommer inte ihåg vad pappa åt men jag fick en halv grillad kyckling på en tallrik med guldkant och monogram. Stekt potatis kom i en tung silverskål på en assiett med en servett och gele och pressgurka kom i små glasskålar. Den snälla servitrisen hällde gräddssås över kycklingen. Kan fortfarande återkalla smakerna. Kycklingens knapriga skinn och lite torra kött, den sötsyrliga gelén, den friska gurkan och potatisen som var lite mosig under en frasig gyllene stekyta. Men det som stannat kvar starkast var den där obestämbara ”restaurangsmaken” som inte bara låg på tungan utan också mättade luften i matsalen.

Stadshotellet brann redan 1971 och pappa är borta men smaken och minnet finns kvar.

Tack Lars F Nilsson som lade upp bilden av hotellet.

Kategorier: Restauranger

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Mitt första restaurangminnne”

 1. kerstin
  17 juni 2012 den 12:22 #

  En bild med Stadshotellet har jag inte sett på en herrans massa år!! Tack för minnet!

 2. 18 juni 2012 den 9:17 #

  Vilken fin skildring! Minns själv när jag i samma ålder många söndagar fick följa med min pappa till den legendariska restaurangen på Hotell Eggers i Göteborg. Samma harmoniska atmosfär (även lite pianomusik). Men det jag kommer ihåg mest var att menyn kostade ca 12 kronor. Detta inkluderade tre små sandwichar, varmrätt och glass till mig efteråt! Det var tider det!

 3. 18 juni 2012 den 11:07 #

  Vilket underbart minne!

 4. Lars F Nilsson
  21 juni 2012 den 14:40 #

  Trevlig läsning.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Matminne – Varma mackor och Fame | Öhmans Mat & Vin - 02 juli 2012

  […] matminne är av något yngre datum än det senaste. En gammal klasskompis påminde mig nämligen igår på facebook om mina tidiga mat- och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: