Huevos rancheros

Huevos rancheros är en klassisk mexikansk frukosträtt kan översättas till ”ranchägarnas ägg”. En riktig mästarfrukost med krispig tortilla, krämiga ägg och en frisk, smakrik och lagom het salsa. Kan utan problen kan kombineras med bönor, bacon och annat gott. Det finns för övrigt inga lagar som säger att det måste vara morgon för att rätten ska avnjutas. Varför inte brunch, lunch eller kvällsmat.

Receptet är hämtat från Cook’s Illustrated och kan med fördel dubbleras om fler än två ska äta. Gör salsan dagen innan så är det nästan lika lätt som att koka ägg att fixa till när man står yrvaken i morgonrocken.

Halvera 750 g mogna plommontomater och skeda ur inkråmet. Skala en liten gul lök och skär i 6-8 klyftor. Skala 2-3 vitlöksklyftor och halvera och kärna ur 3 st jalapeños. Blanda grönsakerna i en skål tillsammans med 3 msk matolja, 1 tsk salt, 0,5 tsk spiskummin, 1 krm cayennepeppar och 2 msk tomatpuré. Stjälp upp allt på en plåt med bakplåtspapper och baka av i ugnen i 45 minuter på 190°. Ta ut grönsakerna och låt svalna något. Ta tomaterna åt sidan och mixa det övriga väl till en slät massa. Addera tomaterna, 2 msk limesaft, 2 msk hackad koriander, 1 tsk salt och 1 finhackad jalapeño. Mixa hastigt, salsan ska inte vara helt slät. Häll salsan i en vid panna och låt sjuda upp. Knäck 4 ägg i var sitt glas eller kopp. Gör fyra fördjupningar i salsan och låt äggen glida ner i dem. Låt sjuda mycket sakta tills äggvitan stannat. Medan äggen sjuder penslar du 2 tortillas med matolja och gräddar dem på bakplåtspapper i ugn på 225° i 6-8 minuter. Vänd efter halva tiden. Skeda försiktigt upp äggen på det krispiga brödet, häll salsa runt om och servera med ett par limeklyftor.

Gillar du matiga rätter och ägg till frukost ska du testa äggmuffins

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Huevos rancheros”

 1. Olov Östberg
  18 juni 2012 den 20:51 #

  Tackar, måste provas.
  Fast skall det verkligen vara kummin?
  Kummin i recept från engelskan tenderar att betyda spiskummin…

  • 18 juni 2012 den 21:04 #

   Kollade det men kollade fel. Har nu dubbelkollat och det ska förstås vara spiskummin. Men det blev vansinnigt gott med kummin också. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: