Öhmans wok med knaprigt fläsk

Jag är inte den som svänger ihop asiatisk mat bara sådär. Min begåvning ligger inte där om man säger så. Men jag åt så helt galet god mat från den thailändska restaurangen Vieng Thai att jag blev inspirerad att återigen ge mig på ett försök. Helt skjutet från höften blev det riktigt bra.

Skiva och strimla 200 g färskt sidfläsk ganska grovt. Fräs på medelhög värme i lite olja tills de blir väl brynta runt om. Häll av fettet som du sparar till senare.  Slå på 3 msk vinäger, 1 msk soja, 1 msk honung och 1 tsk szechuanpeppar och sänk värmen. Låt sakta puttra ihop tills det blir lite segt och fläsket nästan blir kanderat. Lägg åt sidan.

Förbered grönsakerna. Skölj ett par nävar böngroddar väl. Skiva 2 paprikor fint (blanda gärna färger för utessendets skull). Skär små fina buketter av det yttersta av 2 broccolistånd, lägg i ett durkslag och slå över en liter kokande vatten. Med fingrarna delar du upp ett paket (200 g) udon-nudlar. Skiva 3 vitlöksklyftor mycket fint. Hacka upp ett knippe salladslök eller kinesisk gräslök och hacka ett stånd koriander grovt (gillar du inte koriander kan du hoppa över den). Rör ihop en ”woksås” av 0,5 dl vatten, 3 msk sweet-chili-sås, 2 msk soja, 3 msk fisk- eller ostronsås och 1 msk vinäger. Så här långt kan du förbereda.

I en stor stek- eller wokpanna panna hettar du upp fettet från fläsket. Släng i broccolin och fräs någon minut. Släng ned groddar och parika och fräs ytterligare några minuter under omrörning tills det hela börjar mjukna något. Därefter blandar du ned nudlar och vitlök och fräser ett par minuter innan du slår på såsen och hetter upp det hela. Precis innan servering vänder du ned vårlöken och eventuell koriander. Lägg upp på tallrikar och toppa med fläsket.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: