American Classic: Tuna casserole

När jag köpte den fantastiska ingefärsläsken på Lulas i Östra Hoby var målet egentligen deras fina fiskkonserver från Portugal. Jag köpte en jätteburk med 650 g filéer. Som ni ser på bilden är det riktiga grejer vi pratar om. Hälften av filéerna bladades (fisken föll isär i fina skivor) ner över en galet fin salade niçoise till 10 personer igår. Eftersom jag hade massor med tonfisk kvar och amerikanska gäster på besök fick resterna bli den amerikanska klassikern tuna casserole, eller tonfiskgratäng som vi skulle säga. Plöjde igenom ett antal recept, la till lite av mig själv och resultatet blev smaskig comfort food eller ”really fancy tuna casserole” som omdömet blev.

Räcker till 6-8 personer: Skär ner 300 g champinjoner, 1 gul lök och 2 stjälkar selleri och riv 200 g smakrik ost. Stek svampen i torr panna tills den tappat nästan all vätska och fått fin färg. Släng i en rejäl klick smör samt selleri och lök och låt fräsa tills det hela mjuknar. Sänk värmen och slå på 3 dl mjölk och låt sjuda någon minut. Rör ned 2 burkar champinjonsoppa, 3 dl frusna ärtor, hälften av osten, 1 msk dijonsenap, rejält med svartpeppar, finrivet skal av en citron samt 2 msk citronsaft och rör tills allt är blandat och osten smält.

Tillaga 500 g äggnudlar enligt anvisningar men enbart halva tiden. Slå av vattnet, blanda nudlarna med såsen och varva med 2 burkar tonfisk i en ugnsform. Strö över resten av osten samt några nävar lätt krossade potatischips (använde saltade men gästerna trodde att dillchips hade varit perfekt). Gratinera i ugn på 200° i 25-30 minuter.

 

 

Etiketter:, ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: