Hela-skörden-gratäng

 

Den stora faran med att gå på Bondens Marknad är att man förköper sig på alla de fina grönsakerna. Det gjorde jag. Resultatet blev bland annat denna gratäng där jag tog tillvara allt inklusive kokspadet.

Skär av de små fina buketterna från 500 g blomkål och 500 g broccoli och lägg åt sidan. Skiva blomkåls- och broccolistjälkarna tunt. Skiva också 100 g palsternacka och 200 g späda morötter ganska fint och hacka en liten gul lök. Lägg allt utom buketterna i en vid gryta eller traktörpanna och häll på 1 tsk salt och kokande vatten så att det precis täcker. Sjud 10 minuter och lägg sedan buketterna ovanpå och lägg på locket. Koka upp och låt sjuda 7-8 minuter. Ta upp grönsakerna med en hålslev  och lägg dem i en ungsform. Höj temperaturen och koka spadet utan lock tills 2 dl återstår. Häll upp i en bringare och blanda med 2 dl grädde. I pannan smälter du 50 g smör och fräser 4 msk vetmjöl utan att det tar färg. Vispa i gräddspadet och låt sjuda sakta några minuter. Vispa i 50 g riven parmesan och/eller pecorino och zest från en citron. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citron. Det blir en ganska tjock sås men den blir tunnare av grönsakerna som vätskar sig. Häll såsen över grönsakerna, riv över lite mer ost och gratinera på 200° i 30 minuter.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: