Big Wine – Bad Wine?

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det som slagit mig de senaste dagarna är hur otroligt generösa och vänliga man är i Sydafrika. Det gäller även i vinvärlden där det råder en öppen, varm och vänskaplig stämning mellan vinmakare och producenter. Det är ju en förhållandevis liten och ung bransch ännu så man växer tillsammans genom att dela med sig av kunskap, erfarenheter och genom att marknadsföra varandra. Det är en härlig känsla att få uppleva även när man bara står bredvid.

Cape Wine 2012 handlar inte om den lilla gemytliga mässan utan om en massa aktiviteter, middagar och galna fester runt omkring. Som gäst hos WOSA blir vid tilldelade olika sådana inbjudningar. Igår hade jag en inbjudan till en middag där Accolade stod som värd. Vi pratar här om ett världsomspännade, gigantiskt vinföretag som ligger som nummer fem i storleksligan. Vi snackar ”Big Wine” – en bjässe med muskler som säljer starka varumärken i enorma volymer. Man undrade ju vad deras sydafrikanska avdelning skulle hitta på för något spektakulärt.

Vi blev skjutsade till utkanterna av Kapstaden till ett elegant och futuristiskt ”smaklaboratorium” där man bedriver smakutveckling och matevent. Där möttes vi förvånansvärt nog av sju småproducenter varav flera jag kände igen, bland annat Howard Booysen och vildhjärnan Adi Badenhorst (som jag ska skriva mer om i morgon). Det visade sig att Accolade bjudit in dem för att presentera sina viner till middagen. Sju bord, sju rätter och sju vinmakare. Inga av vinerna säljs av Accolade utan detta var ett sätt att lyfta fram Sydafrika som vinland utan de inovativa, små vinmakarna skulle aldrig Sydafrika vara så framgångsrikt. Som det sas i ett tal ; When the tide rises it lifts all the boats. Visserligen fanns tre stycken av deras egna viner också med på ett hörn, bland annat deras 2010 Flagstone Pinotage Reserve som taxar in en bra bit över 500 kronor!

Fantastisk mat signerad Pete Goffe-Wood (sydafrikansk mästerkocksdomare, typ Leif Mannerström), strålande viner, massor med skratt och intressanta samtal med vinmakarna. En helgjuten kväll där den mäktige värden stod i kulisserna (både deras ägare och VD var på plats och minglade lite inkognito) och lät andra stå i ljuset. EN mycket fin gest! Det är som Bamse sa ”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll”.

Här nedan ses hel menyn och samtliga viner.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Resan till Sydafrika, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Oberoende Swartland och gammal sauvignon blanc | Öhmans Mat & Vin - 29 september 2012

    […] vinerna fanns hos Adi Badenhorst, en favorit sedan tidigare och ännu mer efter middagen där jag fick hänga lite med honom. Hans viner kombinerar både  kvalitet, stor personlighet och ”drickbarhet”, de är helt […]

  2. En summering av Sydafrika | Öhmans Mat & Vin - 02 oktober 2012

    […] Big Wine – Bad Wine? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: