2010 B Bordô – när gammalt möter nytt

 

Alla försök att popularisera världens största kvalitetsvinsdistrikt måste applåderas. Det är dags att vinkonsumenterna får upp ögonen igen för vinerna från Bordeaux.

2010 B Bordô Cabernet Sauvignon är ett av flera viner i en serie med modern och enkel framtoning både i stil och förpackning*. Med sedvanlig monopollogik finns bara detta enda vin tillgängligt. Nu är inte röda viner under hundralappen distriktets starkaste gren även om många undantag finns. Trots det så är vinet helt okey i sin prisklass och kombinerar faktiskt en ren, modern fruktighet med viss klassisk struktur. Kan nog utvecklas något under ett par år. Ett okomplicerat vardagsvin till en mustig gryta.

Medeldjup och körsbärsröd färg med dragning åt blått.  Medelstor, ung och fruktig doft av jordgubb, svarta vinbär, hallonbåtar, torkade kryddörter (oregano), sötlakrits och en liten jästighet. Medelfylling, frisk och ung smak med saftig bärighet som speglar doften och med en viss dominans av svarta vinbär och lingon och lite apelsintoner. Ursprungstypisk ”sotighet”, ännu småkärv, något obalanserad och lite bråkig, inte helt integrerad fatstruktur men med bra längd.

*Som vanligt når fransmännen inte riktigt ända fram i sina förenkligsambitioner.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: