Gubbmat: Böcklinggratäng

Senast jag gav mig på att laga något av böckling så slutade det närmast i katastrof. Men skam den som ger sig! Leif Mannerströms kokbok ”Husmanskonst” har varit flitigt använd senaste tiden och jag kunde inte motstå att pröva på hans böcklinggratäng.

I originalreceptet anges mängden böckling till sex stycken. Leifs väskustströmmingar är säkert så små att det blir lagom. De böcklingar jag hittade var från Östersjön och stora som små makrillar. Två stycken vägde in på 350 g vilket var lagom och dessutom lättare att rensa från de groteska mängderna med ben. Ett pill att rensa, men det var det värt för det blev riktigt gott, som ett mellanting mellan laxpudding och janssons frestelse med tomaterna som fin smakrytning.

Koka 5-6 stora potatisar, låt svalna och skär i skivor. Om skalet är tunt och fint behöver du inte skala. Skala och skiva 4-5 schalottenlökar och fräs i smör på låg värme så de mjuknar men inte bryns. Skär 8-10 cocktailtomater i skivor. Hacka ett knippe dill och blanda med 1 dl grädde. Rensa 6 små böcklingar så gott det går från ben. Smörj en form och bottna med ett lager potatis och varva sedan alla ingredienser. Salta och peppra och ringla slutligen över ytterligare 1 dl grädde. Grädda i ugn på 200° i 30 minuter. Servera med knäckebröd, ost och en sval, ljus lager.

Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också. Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. 

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Gubbmat: Böcklinggratäng”

  1. Örjan
    10 november 2012 den 20:05 #

    Strömming på Sveriges västkust?
    Har jag aldrig hört talas om.
    Om extrastora- gissar att du fick/köpte böcklingrökt västkustsill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: