Blomkåls- och broccoligratäng

blomkåls- och broccoligratäng

 

”Laga någonting nyttigt” lät påbudet som utgick idag från Kära Hustrun. Bara att lyda. Det fick bli en riktigt god grönsaksgratäng där den allra värsta nyttigheten dämpades av grädde och ost. Blev fantastiskt bra serverad med Jamie Olivers stekta kycklingbröst.

Skär av de små fina buketterna från 500 g blomkål och 500 g broccoli och lägg åt sidan. Skiva blomkåls- och broccolistjälkarna tunt. Lägg allt utom buketterna i en vid gryta eller traktörpanna och häll på 1 tsk salt och drygt 1 liter vatten. Sjud 10 minuter och lägg sedan buketterna ovanpå och lägg på locket. Koka upp och låt sjuda 7-8 minuter. Ta upp grönsakerna med en hålslev  och lägg dem i en ungsform. Höj temperaturen och koka spadet utan lock tills knappt 5 dl återstår. Häll upp i en bringare och blanda med 1 dl vispgräddegrädde. I pannan smälter du 50 g smör och fräser 4 msk vetmjöl utan att det tar färg. Vispa i gräddspadet och låt sjuda sakta några minuter. Vispa i 100 g riven smakrik ost  och zest från en citron. Smaka av med saltpeppar och lite pressad citron. Häll såsen över grönsakerna, riv över lite mer ost och gratinera på 200° i 20 minuter.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Blomkåls- och broccoligratäng”

  1. Fanny
    22 november 2016 den 16:00 #

    Svår läst recept då allt är i en enda röra. 😦 Annars ser det väldigt gott ut. Men svårt å läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: