Sydamerika: Miguel Torres Chile och ett mousserande av país

Detta bildspel kräver JavaScript.

Miguel Torres är minst sagt en levande legend i vinvärlden. Redan 1979 startade han sin anläggning i Curíco och med sig han metoder och erfarenheter som revolutionerade vinmakningen i Chile. Bland annat installerade han den första rostfria tanken i Chile. Den finns kvar, används och förevisas stolt. Idag drivs vingården, som både är ekologiskt och fairtrade-certifierad, av sonen Miguel Torres Jr.

Vi blev guidade runt på den ganska charmlös vinanläggningen av den mycket kunnige vinmakaren Cristian Carrasasco Beghelli som berättade särskilt mycket om sitt projekt att göra kvalitetsvin av druvan país. Druvan, som också är ”känd” under namnen criolla och mission, kom till Sydamerika med spanjorerna på 1500-talet och har länge varit den mest odlade. Den har låg färgintensitet, besvärliga och kärva tanniner och man har ansett att den endast lämpar sig för mycket enkla viner. Syftet med projektet är att lyfta anseendet, priset och därmed inkomsterna för de småodlare som fortfarande vårdar de oftast mycket gamla vinstockarna. Cristian har prövat alla upptänkliga metoder och vintyper och har slutligen fått fram ett intressant rött vin samt ett mousserande rosé2011 Santa Digna Estelado Rosé kommer från de otillgängliga områdena som inte konstbevattnas (Secano interior). Det görs enligt den traditionella metoden med andra jäsning på flaska men med mycket kort tid på jästfällningen för att bevara druvans karaktär och fräschör. Vinet är riktigt bra, fick ett fantastiskt mottagande i Chile och finns, förvånande nog, på de flesta Systembolag för futtiga 89 kronor. Bara att köpa hem!

Innan vi åt en fantastiskt bra lunch på anläggningens utmärkta restaurang han vi också prova ett av resans bättre viner; 2008 Manso de Velasco. För 255 kronor på vårt monopl är vinet bra mycket billigare än på bodegan och ett riktigt fynd!

2012 Reserva de Pueblo Riesling / Curicó. Ljust citrongul. Stor , ganska intensiv doft av citronzest och lime, vita blommor. Lätt, mycket frisk och pigg syra, lite stram citrusfrukt, lime och en fin mineralitet. Saknar lite längd men det är en fräsh och trevlig riesling.

2012 Las Mulas Sauvignon Blanc / Central Valley. Mycket ljust gul. Medelstor, citrus, lime, gröna äpplen, svartvinbärsblad, vitpeppar och gröna örter. Medelfyllig, mycket frisk, stram fin frukt, gröna äpplen, lime krusbär. Bra längd. Snyggt och välgjort med lite uttryck. Ekologiskt.

2012 Cordillera Chardonnay / Limari Valley. Ljust citrongul. Medelstor, fokuserad doft av gula frukter, nätmelon, päron och aning hjortron. Medelfyllig, mycket frisk smak, slank, gul frukt, nätmelon, lime, citrus, gula sommaräpplen, liten diskret ekstruktur, mineralitet. Mycket lång, elegant smak med fräscht avslut med mineralitet. Snyggt och lite chablislikt.

2012 Santa Digna Gewürztraminer / Central Valley. Ljust gyllene. Stor, aromatisk, parfymerad doft av rosor, passionsfrukt och apelsinblom. Medelfyllig, förvånansvärt frisk, smakrik och aromatisk, citrus, passionsfrukt. Lite stramt avslut, lite kort och saknar någon frukt.

2012 Reserva del Pueblo País – Dry Farming Area / Secano Interior. Medeldjupt blåröd med gansk blek och vattning kant. Medelstor doft av röda bär, hallon, jordgubbar, svartpeppar, syltig och minnande om enkel beajolais med lite funkighet. Lätt till medelfyllig, frisk, bärig, jordgubbar, hallon, låga och samtidigt kärva tanniner, tuff men med något förlåtande i eftersmaken. Ganska bra längd med kryddighet. Intressant, bråkigt och personligt vin som jag inte kan bestämma mig för om jag gillar eller ej.

2012 Las Mulas Cabernet Sauvignon / Central Valley. Medeldjupt körsbärsröd. Stor doft av mörka bär, tydligt rostad och lite rökig doft, svarta vinbär. Medelfyllig, mörka och lite syltiga bär, lite glesa tanniner och för lite frukt. Något kort smak. Enkelt.

2012 Santa Digna Cabernet Sauvignon / Central Valley. Medelstor, nyanserad och lite aromatisk doft av svarta vinbär,, liten eldighet och någon fatkryddighet. Medelfyllig, stram, återigen lite glesa tanniner, mörka bär, svarta vinbär, kryddig och lite pepprig. Viss längd. 

2008 Cordillera Carignan / Maule Valley. Djupt körsbärsröd med liten blå nyans i kanten. Stor, utvecklad och komplex doft av mogna, röda bär, kryddor, läder och en tydlig eldighet. Fyllig, intensivt mörkfruktig, höga men balanserade tanniner, läder, lakrits, mörka plommon, röda friska bär i bakgrunden. Lång, elegant eftersmak med fin struktur, kryddighet och röda bär.

2008 Manso de Velasco / Curico Valley (120 åriga vinstockar, cabernet sauvignon). Djupt körsbärsröd. Stor, komplex, fokuserat fruktig doft av mogna mörka bär, körsbär, läder, cederträ, lakrits, mynta och rik kryddighet. Fyllig, intensiv, koncentrerad, fokuserad, rik och mogen frukt, täta tanniner, kryddig, eukalyptus. Lång, balanserad, intensiv och rik smak som bara utvecklas och visar upp lager efter lager. WOW! Skulle säkert kostat det dubbla för motsvarande kvalitet i Frankrike eller Italien. 255 kr! KÖP!

2011 Santa Digna Estelado Rosé – Dry Farming Area / Secano Interior (país). Mycket ljust, läckert rosa med en antydan till orange ton. Medelstor, frisk, bärig, smultron, hallon, gräddig, kola, lime. Medlfyllig, frisk, mjukt fruktighet, hallon, smultron, liten bitterhet och intressant metallisk (ostron) och uppfriskande munkänsla. Lång, balanserad eftersmak med fin intensitet och mineralitet. Något grov mousse den enda anmärkningen på ett läckert och intressant vin.

Här finns en riktigt snygg vinkarta över Sydamerika.

Etiketter:, , , , , , ,

Kategorier: Resan till Chile & Argentina, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: