Oinspirerat: Öhmans moussaka 2.0

moussaka

Idag var inspirationen långt borta och jag befann mig nästan i ett stadie av håglöshet. Hade inga idéer på middagsmat och slöbläddrandet i böcker av favoriterna Butler, Mannerström och Goode gav ingenting. Långt inom fanns en längtan efter moussaka. Jag letade på bloggen och fann inspriationen i mitt eget recept samt hos Lotta Lundgren.

Det stod inte länge på förrän solen lyste in genom köksfönstret där jag läppjade på en enkel röd bordeaux, rörde i grytorna och nynnade på signaturmelodier till gamla tv-serier. Livet hade återvänt och den uppdaterade moussakan blev lysande!

Auberginer: Skär minst 1 kilo auberginer (3-4 stycken) i skivor på längden, pressa över citron, strö över några matskedar salt och lägg under press i ett durkslag en timme. Skölj av auberginskivorna, torka av dem med hushållspapper  eller kökshandduk och stek dem i olivolja på hög värme så de får fin brun färg. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Köttfärssås: Skär 1 gul lök och 1 rödlök grovt och fräs i olivolja tills de mjuknar men utan att ta färg. Vänd ner 700-800 g färs (lammfärs, blandfärs eller varianten jag använde; lamm/kalv. Undvik dock ”gasad” som smakar illa och försök få tag på butiksmald) och fräs tills genomstekt och nästan helt torrt. Slå på 2 dl vitt eller rött vin och låt koka in nästan helt. Bland ner 1 tsk vardera av saltkanel,timjan och rosmarin och 2 tsk harissa (chilipasta) samt 2 rivna/pressade vitlöksklyftor samt en lite burk (130-140 g) av olivtapenade och röd pesto. Slå på 1 burk krossade tomater och låt puttra tills köttfärsröran blir fast och nästa står för sig själv.

Ostsås: Smält 75 g smör, vispa ner 4 msk vetemjöl och låt fräsa utan att ta färg i några minuter. Vispa ner 4 dl mjölk och låt sjuda sakta tills såsen tjocknar. Blanda ner 100 g riven parmesan och 150 g smulad fetaost (helst får) och rör tills smält. Innan ”montering” vispar du i ett ägg samt det finrivna skalet av en citron samt lite citronsaft.

Varva aubergine och köttfärssås med en burk sköljda linser i en smord form och avsluta med ostsåsen. Grädda i ugn på 200° i cirka 30 minuter. Njut med en sallad och ett gott bröd.

Etiketter:,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: