Lyxiga köttfärslimpan med karamelliserad lök och bakat äpple

lyxig köttfärslimpa

Jag fick en liten burk med gåsleverpastej av kollegan. Med nyfunnen inspiration började min hjärna fantisera om gåsleverburgare med brieost men stannade vid en lyxig köttfärslimpa. Resultatet blev mycket bra. Köttfärslimpan blev luftig och höll formen, såsen blev krämig och äpplena och löken kompletterade bilden och gav balans. Tummen upp från Kära Hustrun som dock la in en liten lam protest mot användandet av gåslever.

Blanda samman en liten burk (75 g) gåsleverpastej med 0,5 dl ströbröd, 1,5 msk potatismjöl, 1 ägg1,5 msk konjak/armagnac, 2 msk kalvfond och svartpeppar till en jämn smet. Blanda denna väl med 500 g nötfärs (undvik ”gasad” som smakar illa och försök få tag på butiksmald) och forma till en limpa i en form. Stek i ugn på 150° i cirka 90 minuter.  Efter halva tiden lägger du 2 fasta äpplen (ingrid-marie) i formen som du kärnat ur och skurit i tjocka skivor.

Medan limpan gonar sig i värmen skivar du 2 stora gula lökar ganska tungt och karamelliserar dem i rejält med smör. På knappt medelhög värme låter du dem mjukna, mörkna och karamelliseras medan du då och då vänder dem. Detta tar upp till 45 minuter. Ställ åt sidan.

Koka potatis och gör ett mos med massor av smör och lite mjölk. Salta och peppra.

Ta ut köttfärslimpan och häll/ös ut fettet i formen i en gryta och hetta upp under omrörning och vispa ned 2 msk vetemjöl som får fräsa några minuterVispa i 3-4 dl vispgrädde, 1 msk dijonsenap, 2 msk kalvfond och 2 msk  konjak/armagnac.  Smaka av med salt och peppar.

Skär upp limpan och lägg på ett fat med löken, äpplena och ringla lite av den krämiga såsen över.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Lyxiga köttfärslimpan med karamelliserad lök och bakat äpple”

  1. Lena
    26 mars 2013 den 23:56 #

    Oh, gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: